Jak zjeść najbardziej śmierdzące danie świata i nie stracić przyjaciół? Instrukcja obsługi
Każdego roku to wyzwanie podejmują prawie dwa miliony Szwedów.
Mowa o szwedzkim kiszonym śledziu
1 z 7
1. Kup puszkę z wydętym wieczkiem i denkiem
To znak, że śledź jest ukiszony, a więc gotowy do spożycia.
2 z 7
2. Otwórz puszkę w naczyniu napełnionym wodą lub poza domem
Odsuń się od niej najdalej, jak to możliwe (na wyciągnięcie ramion) – unikniesz przykrego zapachu. Następnie oczyść rybę z ości i wnętrzności.
3 z 7
3. Uważaj na zalewę!
To ona jest prawdziwą przyczyną „trupiego” zapachu. Z tego samego powodu uważaj przy otwieraniu puszki – jest pod ciśnieniem, a zawartość może „wybuchnąć”, brudząc ubranie.
4 z 7
4. Jedz śledzia z dodatkami
Podstawowy zestaw to chrupkie pieczywo z masłem, siekana czerwona cebula, ostry w smaku ser (np. Västerbotten), migdałowe ziemniaki (mandelpotatis) oraz śmietana lub jogurt. W regionie Jämtland wszystkie dodatki zawija się w cienkim pieczywie i je w postaci wrapa. Z kolei na północy Szwecji chleb smaruje się prócz masłem także twarożkiem wyprodukowanym z serwatki z mleka koziego (getmessmör).
5 z 7
5. Jedz śledzia na świeżym powietrzu
Intensywny zapach nie będzie aż tak dokuczliwy.
6 z 7
6. Zadbaj o właściwe trunki.
Śledzia popija się sznapsem lub ziołową wódką (akvavitem). Niektórzy zamiast z alkoholem wolą rybę z… mlekiem.
7 z 7
Smacznego!
Podobno nawet laik zje śledzia, jeśli będzie się trzymał trzech żelaznych zasad dla początkujących. Punkt pierwszy: zatkać nos. Punkt drugi: otworzyć puszkę. Punkt trzeci: zjeść (MIMO WSZYSTKO).