W tym artykule:

  1. S.O.S dla francuskiej bagietki
  2. Kulinarne UNESCO
Reklama

Jak donoszą zmartwieni piekarze z Francji, oryginalne bagietki coraz rzadziej pojawiają się na sklepowych półkach. Ich miejsce zajmują mrożone paluchy. W obawie przed zapomnieniem o wieloletniej tradycji przedstawiciele Konfederacji Francuskich Piekarzy złożyli wniosek do UNESCO o dodanie bagietki do spisu dóbr niematerialnych

S.O.S dla francuskiej bagietki

Piekarze są przekonani, że wpisanie bagietki na listę dziedzictwa UNESCO podniesie znaczenie przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu oraz uchroni klientów zza granicy przed oszustami.

– Przygotowanie tradycyjnej bagietki wymaga czasu, odpowiedniego sposobu pieczenia oraz dobrej mąki bez dodatków – mówi Mickael Reydellet, właściciel ośmiu piekarni. Zgodnie z dekretem francuskiego rządu z 1993 roku, tradycyjne bagietki wytwarza się wyłącznie z czterech klasycznych składników. Fermentacja ciasta powinna z kolei trwać od 15 do 20 godzin. Optymalna temperatura podczas tego procesu waha się od 4 do 6 stopni Celsjusza.

Francuskie piekarnie mocno ucierpiały w ciągu ostatniego roku z powodu ograniczeń powiązanych z pandemią COVID-19. Mickael Reydellet twierdzi, że wyróżnienie UNESCO nie tylko podniesie na duchu piekarzy, ale też zachęci następne pokolenia do kultywowania wypiekowej tradycji. Każdego dnia we Francji sprzedawane jest około 6 milionów bagietek. Prezes Konfederacji Francuskich Piekarzy zwraca jednak uwagę na niekorzystny dla małych piekarni trend. Od lat 50. ubiegłego wieku zamknięto ich aż 30 000.

Kulinarne UNESCO

Niematerialne dziedzictwo obejmuje tradycje przekazywane ustnie, sztuki performatywne, praktyki społeczne, rytuały i metody tradycyjnego rzemiosła. Na liście UNESCO znalazły się już między innymi znane od stuleci w Iranie i Kazachstanie przepisy na chleb oraz wywodząca się z Neapolu sztuka kręcenia pizzą w powietrzu.

Popularne pieczywo ma poważną konkurencję. O wpis ubiegają się również ocynkowane dachy Paryża i festiwal wina Biou d’Arbois organizowany w regionie Jura. Francuski minister kultury przedstawi swoją rekomendację w marcu. Emmanuel Macron już w 2018 roku wyraził swoje poparcie dla wpisania bagietek na listę dziedzictwa UNESCO.

– Zazdroszczą nam ich na całym świecie. Z tego powodu trzeba je zarejestrować jako nasze dziedzictwo – mówił.

Reklama

Przyszłość popularnego pieczywa rozstrzygnie się w najbliższych miesiącach.

Reklama
Reklama
Reklama