Kefalonia. Zapierające dech w piersiach widoki i bogactwo natury
Kefalonia nie należy do najpopularniejszych kierunków wśród osób odwiedzających Grecję, jednak paradoksalnie jest to jeden z najistotniejszych powodów, dla których warto zainteresować się tą wyspą. Zachodnia część wyspiarskiej Grecji może zaoferować znacznie więcej niż tylko ciszę i spokój. Jakie atrakcje turystyczne skrywa ten malowniczy zakątek? Na jaki miesiąc najlepiej zaplanować urlop? Na każde z tych pytań odpowiadamy poniżej.
Kefalonia to miejsce idealne dla osób, które zamiast wersji turystycznej, chcą poznać prawdziwe oblicze Grecji. Na wyspie nie brakuje urokliwych wiosek, w których czas zatrzymał się setki lat temu. Wiele z nich zniknęło z mapy wyspy, wskutek trzęsień ziemi, które nawiedzały to miejsce wieki temu. Wciąż jeszcze można jednak natrafić na osady, które oparły się niszczycielskiej sile natury, zachowując oryginalną architekturę. Warto podkreślić, że wyspa Kefalonia to jedno z niewielu miejsc w Grecji, do których nie wdarła się masowa turystyka. Plaże nie są nadmiernie przeludnione, a ceny, nawet w szczycie sezonu turystycznego, nie szokują. Obierając wakacyjny kierunek, z całą pewnością warto wziąć pod uwagę to niezwykle malownicze miejsce.
Kefalonia na mapie
Kefalonia jest największą wyspą spośród wszystkich, które tworzą archipelag Wysp Jońskich. Jest zlokalizowana na Morzu Jońskim, w Zatoce Patraskiej, u zachodnich brzegów Grecji. Należy do administracji zdecentralizowanej Peloponez, Grecja Zachodnia i Wyspy Jońskie. Jej powierzchnia to ok. 780 km kwadratowych. Niektóre źródła podają, że obszar wyspy zajmuje powierzchnię przekraczającą 800 km kwadratowych. Stolicą wyspy jest Argostoli.
Kefalonia to miejsce oferujące zapierające dech w piersiach widoki i bogactwo natury. Krajobrazy nie są jednak jedyną atrakcją tej niezwykle malowniczej wyspy. Nie brakuje tam piaszczystych plaż, białych klifów jaskiń i gór. Co warto zobaczyć, będąc na miejscu?
Kefalonia: atrakcje turystyczne
Ogromną atrakcją Kefalonii jest Argostoli - stolica wyspy. Miasto zostało zniszczone wiele wieków temu, ale odbudowano je na zboczu zielonego wzgórza. Punkty na mapie, które obowiązkowo należy odwiedzić, to plac Vallianos i ulica Lithostroto - to tam zlokalizowane są najlepsze na wyspie restauracje i sklepy. Miejsce to należy do najnowocześniejszych na wyspie wyraźnie kontrastuje z historyczną częścią Kefalonii. Będąc w stolicy, nie można nie odwiedzić Muzeum Archeologicznego, gdzie eksponowane są historyczne znaleziska z całej wyspy, oraz Muzeum Folkloru, gdzie oprócz przedmiotów codziennego użytku, prezentowana jest także lokalna sztuka.
Osoby, które chcą poznać historyczną stolicę Kefalonii, powinny udać się do wioski Peratata. Cień na nią rzuca 300-metrowe wzgórze, na którym zlokalizowane są ruiny dawnej metropolii, którą niemal doszczętnie zniszczyły trzy potężne trzęsienia ziemi. O dawnym blasku tego miejsca przypominają ruiny katedry Evangelistria i kościoła św. Mikołaja.
Żywiołowy i przesączony energią charakter współczesnej stolicy wyspy bywa męczący, szczególnie dla tych, którzy chcą uniknąć turystycznego zgiełku. te osoby powinny udać się w górskie obszary Kefalonii, gdzie zlokalizowany jest klasztor św. Gerrasimossa - patrona wyspy. Znajduje się tam zapierający dech w piersiach ikonostas oraz srebrny grób z relikwiami patrona Kefalonii. Nieopodal zlokalizowany jest kościół św. Gerrasimossa. Jest to współczesna budowla, jednak ze względu na piękną architekturę i wspaniałe freski, warto ją odwiedzić.
Kolejny punkt, który obowiązkowo należy odhaczyć na liście miejsc do zwiedzenia, to jaskinia Drogerati. Niesamowite wrażenie robi już sam ogrom tego miejsca - we wnętrzu jaskini, z łatwością można wybudować katedrę. To niezwykłe miejsce zachwyca też intrygującą akustyką. Kiedyś, we wnętrzu jaskini organizowano koncerty. Śpiewał tam nawet sam Luciano Pavarotti.
Nieopodal jaskini Drogerati, we wschodniej części wyspy, położona jest jaskinia Melissani, której część wypełnia jezioro. To jedno z tych miejsc, których po prostu nie da się zapomnieć. Kiedyś, jaskinia była miejscem kultu, w którym czczono bożka Pana i nimfę Mellisanthi. Obecnie, stanowi jedną z największych atrakcji wyspy. Możliwość pływania po jeziorze, turyści zawdzięczają trzęsieniu ziemi z 1953 roku, które doprowadziło do częściowego zapadnięcia się stropu jaskini i odsłonięcia niezwykłego jeziora.
Kolejny klejnot w koronie wyspy, to niezwykle malownicza plaża Myrthos - wpisana na listę 30 najpiękniejszych plaż świata. Jest położona między górami Agia Dynasti Kalon Oros. Jej charakterystyczną cechą jest krystalicznie czysta woda, zmieniająca swój kolor w zależności od panujących warunków. Gdy przeważa bezwietrzna pogoda, woda przybiera barwę turkusową. W bardziej wietrzne dni, turyści zobaczą wszystkie odcienie koloru niebieskiego. O zachodzie słońca, przeważają odcienie czerwieni. Nie ma tam żadnych turystycznych zabudowań, które mogłyby zakłócić bajeczne widoki. Przeważa za to dziewiczy charakter natury.
Kefalonia: kuchnia
Kefalonia słynie z doskonałej kuchni śródziemnomorskiej, wykorzystującej lokalne produkty - oliwki i oliwę z oliwek, owoce, warzywa, ryby i owoce morza, mięso z miejscowych hodowli i produkty mleczne. w lokalnych restauracjach, nie brakuje znanych specjałów kuchni greckiej, al z punktu widzenia przyjezdnych, najbardziej atrakcyjne są potrawy, których nie sposób spotkać w innych częściach Grecji.
Mówiąc o lokalnych daniach Kefalonii, na pierwszym miejscu należy wymienić zapiekankę mięsną w cieście, składającą się z cielęciny, jagnięciny, wieprzowiny, cebuli, pomidorów, ryżu i przypraw. To niezwykle smaczne i sycące danie nosi nazwę kreatopitia.
Śniadaniowym specjałem wyspy jest natomiast strapatsada - smażona na oliwie z oliwek jajecznica, z dodatkiem świeżych pomidorów.
Na obiad, warto zjeść sofigado - cielęcinę w sosie pomidorowym, serwowaną z frytkami lub ryżem.
Popularnym dodatkiem do dań głównych jest scordalia - połączenie puree ziemniaczanego z czosnkiem i oliwą z oliwek. Scordalia najczęściej podawana jest jako dodatek do ryb.
Kefalonia: kiedy jechać?
Kefalonia jest urokliwa o każdej porze roku, ale sezon turystyczny trwa tam od maja do października. O wyjeździe w porze letniej powinny pomyśleć osoby, którym zależy przede wszystkim na błogim lenistwie na jednej z malowniczych plaż - upały są tam tak duże, że na jakąkolwiek formę aktywności turystycznej może zabraknąć ochoty. Dla osób, które chcą przede wszystkim zwiedzić wszystkie najpiękniejsze zakątki wyspy, najbardziej dogodne miesiące to maj, wrzesień i październik, kiedy temperatura nie przekracza 25 stopni Celsjusza.
Kefalonia: jak się przygotować do wyjazdu?
Kefalonia, jako część Grecji, nie wymaga specjalnego przygotowania do wyjazdu. Osoby, które planują nurkować, powinny udać się do najbliższego urzędu portowego, w celu uzyskania odpowiedniego zezwolenia. Przed wyjazdem, warto zatroszczyć się o EKUZ, czyli o Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, która daje możliwość nieodpłatnego korzystania z opieki zdrowotnej w trakcie wyjazdu. Na wyspę najwygodniej dostać się samolotem. Przez cały rok, loty na Kefalonię odbywają się z Aten, a w sezonie turystycznym - także z wielu miast europejskich. Z kontynentalnej części Grecji kursują też liczne promy.
Kefalonia: pamiątki
Kefalonia to najbardziej zróżnicowana pod względem krajobrazu wyspa grecka, więc najlepszą pamiątką będą fotografie, uwieczniające wspaniałe widoki. Oprócz tego, do Polski warto zabrać lokalną oliwę z oliwek oraz butelkę Roboli - lokalnego wina o intensywnym zapachu i smaku, z wyczuwalną nutka cytrusów. Świetną pamiątką, choć niezbyt trwałą (zresztą, podobnie jak wino i oliwa), jest lokalny miód tymiankowy. Popularnymi pamiątkami są także miniaturowe rzeźby i figurki lokalnych bóstw.