Reklama

Łącka śliwowica

Beskid Sądecki oraz część Podkarpacia jest niczym róg obfitości. Chociaż przeważają lasy, łąki i góry, nie brakuje w niżej położonych obszarach uprawnych pól. Niezwykle zróżnicowany pod względem klimatycznym i warunków do uprawy region co krok oferuje specjały, o które ciężko gdzie indziej. Jak choćby słynna łącka śliwowica pochodząca ze znanej nie tylko w Polsce, ale i w świecie gminie Łącko. Łagodny mikroklimat i dobre gleby korzystnie wpływają na tutejsze sady jabłoniowe i śliwowe, rozsiane po całej okolicy.

Reklama

Pracowite pszczoły

Trudno sobie wyobrazić obfite zbiory z sadów bez pracy pszczół. Otoczona koroną gór porośniętych lasami, głównie jodłowymi nieduża wieś Kamianna charakteryzuje się niepowtarzalnym mikroklimatem. Lasy tworzą naturalny filtr, dzięki któremu jest tu spokój, czysta woda, czyste powietrze i czysta gleba. I w takim otoczeniu świetnie mają się pszczoły z Pasieki Barć, słynącej z miodów, miodów pitnych, wyrobów z produktów pszczelich i centrum apiterapii.

Miody pitne znane są od wieków, ale polskie wina? Wprawdzie nie każdy miał okazję w nich zasmakować, a jednak i te trunki zagościły na polskich stołach. Może jeszcze trochę nieśmiało, ale z pewnością mogą poszczycić się dużym potencjałem. Wina spod jasielskiej Winnicy Jasiel znalazły uznanie już u niejednego sommeliera. I trudno wskazać czy lepiej udają się wina czerwone czy białe.

Krystalicznie czysta woda z górskich potoków jest życiodajnym źródłem dla lokalnych hodowli pstrąga takich jak choćby Pstrągowa Dolina. A zielone łąki dostarczają soczystej paszy owcom i kozom, z których mleka powstają najlepsze sery jakie można sobie wyobrazić w sezonie wiosenno-letnim. Oscypek, bryndza, bundz wpisane są w kulinarny krajobraz polskich gór.

One oraz inne produkty charakterystyczne dla górzystych terenów Beskidów stanowią ważną pozycję w menu Restauracji Szósty Zmysł krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris.

Janusz Myjak, szef kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris, cieszy się, że w regionie jest tak wielu doskonałych producentów, z którymi można z powodzeniem współpracować. Potrafi szczegółowo i z pasją opowiadać o dostawcach i ich produktach, o tym, jak pracują, jak hodują zwierzęta, czym je karmią, co uprawiają i jak wytwarzają. Zna osobiście każdego z nich. To nie tylko ukłon w stronę lokalnych producentów, ale i wierność idei slow food oraz pewność, że może podpisać się pod każdym daniem swoim nazwiskiem.

Dlatego pomysł uczestnictwa w projekcie Tasty Stories przyjął z ogromnym entuzjazmem. Podczas wyjątkowego weekendu w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju, 15-17 września, bohaterami spotkań z gośćmi hotelu, podczas "Śniadania na trawie" i plenerowej kolacji "Flora i Fauna", będą lokalni producenci, między innymi na stałe zaopatrujący hotelową restaurację w sprawdzone, najlepszej jakości ekologicznie wytworzone produkty. Spotkanie będzie okazją do wysłuchania ich historii - o ich umysłach, sercach i pasji tworzenia. Lokalni producenci, jak i wybitni szefowie kuchni - Janusz Myjak z Hotelu SPA Dr Irena Eris i zaproszeni przez niego do współpracy Jacek Grochowina (Restauracja Nolita) i Macin Filipkiewicz (Resturacja Copernicus), którzy wydadzą wspólnie autorską kolację są już bohaterami "historii opowiedzianych smakiem" dostępnych na stronie www.DrIrenaErisTastyStories.com.


Tasty Stories - Opowiedziane smakiem, to unikatowy projekt kulinarny stworzony przez Hotele SPA Dr Irena Eris. Zainspirowany lokalnymi producentami i wybitnymi szefami kuchni oraz ich historiami. Ludźmi, którzy z pasją tworzą i kreują smaki, bo to dzięki nim smak budzi w nas ogromne emocje. Oni są też pierwszym i ważnym źródłem smaków podanych na talerzu w restauracjach Hoteli SPA Dr Irena Eris, w których rozsmakowują się Goście.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama