Reklama

Dzielimy się z wami smakowitymi przepisami. Zaczynamy od dania obiadowego, a potem czas na słodki deser!

Reklama

Wątróbka cielęca z pietruszką

(porcja na 4 osoby)

  • 800 g wątróbki cielęcej
  • 100 g mąki
  • 80 ml masła klarowanego
  • 40 g masła
  • nać pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 cienkie plasterki boczku wędzonego
  • sól, pieprz

Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonkę, usunąć żyły, nerwy. Pokroić w plastry o grubości do ok. 2 cm. Następnie należy posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Smażymy na maśle klarowanym, po ok. 2 min. z każdej strony. Tłuszcz powinien być silnie rozgrzany. Pod koniec smażenia dodajemy 10 dkg normalnego masła. Odkładamy wątróbkę na siatkę. Teraz musimy posiekać natkę pietruszki i ząbek czosnku. Wrzucamy je do rondelka, dolewamy soku z cytryny i dodajemy resztę masła. Podgrzewamy by rozpuścić masło. To jest sos do wątróbki.

Wątróbkę podajemy z pieczony ziemniakami. Kroimy je podłużnie, jak na frytki. Na ok. 0,5 kg ziemniaków potrzebujemy do ich pieczenia ok. 20 ml oleju z pestek winogron. Po ok. 15 minutach pieczenia pod przykrywką dodajemy ok. 30 g masła, posiekany ząbek czosnku, tymianek, rozmaryn, sól. Po ok. 20 min. ziemniaki powinny być gotowe. Kładziemy na nich wątróbkę, polewamy to sosem z cytryny i pietruszki.

Pływające wyspy z różowymi pralinami

(deser dla 4 osób)

Wyspy:

  • 6 białek
  • 20 g masła
  • Ok. 10 dkg cukru
  • 50 g różowych pralin

Krem angielski:

  • 0,5 l mleka
  • Ok. 120 ml likieru jajecznego
  • laska wanilii
  • 12 żółtek
  • 50 g cukru

Zaczynamy od kremu – łączymy w rondelku składniki i delikatnie podgrzewamy (max. ok. 80 st. C. ). Uważajmy, żeby nie ścięły nam się żółtka. Mieszamy do momentu, kiedy krem zacznie gęstnieć. Następnie krem schładzamy i wstawiamy do lodówki.

Reklama

Białka ubijamy ze szczyptą soli i ok. 90 g cukru na lśniącą pianę. Delikatnie dodajemy pokruszone praliny. Pianę nakładamy do wysmarowanych masłem kokilek. W międzyczasie gotujemy w garnku wodę. Wkładamy do niej kokilki, garnek natomiast wkładamy do nagrzanego na ok. 160 st. C. piekarnika. Trzymamy go tam ok. 10 minut. Po wyjęciu, gdy kokilki są jeszcze ciepłe, wytrząsamy z nich pianę. Podajemy na talerzu, zanurzone lekko w kremie angielskim.

Reklama
Reklama
Reklama