Reklama

Nieznośne bywają temperatury. Za to przyrody nie powstydziłby się żaden raj. Co warto wiedzieć, wybierając się na Madagaskar?

Reklama
1. A może w deszczu?

Za najlepszy moment przyjmuje się czas od maja do października. Niewiele osób decyduje się na wyjazd w porze deszczowej (styczeń-marzec). Jest gorąco, ale to szansa na zobaczenie przyrody w pełnej krasie.

2. Dotrzeć taniej

Największym wydatkiem jest bilet lotniczy. Warto sprawdzać połączenia przez Mauritius lub Reunion. Jeśli wykupi się bilet z Europy na Madagaskar, Air Madagascar daje zniżki na loty wewnętrzne.

3. Wsiąść do pociągu…

fot. Shutterstock

Nie byle jakiego, ale tego do Manakary. Kolejka wyrusza z Fianarantsoa, z górzystego plateau, i zjeżdża na wschodnie wybrzeże. Na wycieczkę warto wybrać się dla widoków: po drodze są mosty, tunele i niewycięte jeszcze fragmenty lasu deszczowego.

4. Esencja tropików

fot. Shutterstock

Ile Aux Nattes to białe plaże, rafa i palmy. Na wysepce jest fragment naturalnego lasu, uważanego przez miejscowych za święty. Taki Madagaskar również trzeba zobaczyć.

5. Na talerzu bez szaleństw
Reklama

Kuchnia nie jest zbyt urozmaicona. Typowe danie to góra ryżu i odrobina mięsa w sosie. W drodze najlepiej brać ron'akoho - rosół z kury. Lepiej nie ryzykować z wieprzowiną - mięsa się tutaj nie bada. Madagaskarem kusimy w marcowym Travelerze.

Reklama
Reklama
Reklama