Madagaskar: 5 praktycznych informacji
Kiedy lecieć? Co jeść? Na co uważać? 5 rzeczy, które warto wiedzieć o Madagaskarze.
Nieznośne bywają temperatury. Za to przyrody nie powstydziłby się żaden raj. Co warto wiedzieć, wybierając się na Madagaskar?
1. A może w deszczu?
Za najlepszy moment przyjmuje się czas od maja do października. Niewiele osób decyduje się na wyjazd w porze deszczowej (styczeń-marzec). Jest gorąco, ale to szansa na zobaczenie przyrody w pełnej krasie.
2. Dotrzeć taniej
Największym wydatkiem jest bilet lotniczy. Warto sprawdzać połączenia przez Mauritius lub Reunion. Jeśli wykupi się bilet z Europy na Madagaskar, Air Madagascar daje zniżki na loty wewnętrzne.
3. Wsiąść do pociągu…
fot. Shutterstock
Nie byle jakiego, ale tego do Manakary. Kolejka wyrusza z Fianarantsoa, z górzystego plateau, i zjeżdża na wschodnie wybrzeże. Na wycieczkę warto wybrać się dla widoków: po drodze są mosty, tunele i niewycięte jeszcze fragmenty lasu deszczowego.
4. Esencja tropików
fot. Shutterstock
Ile Aux Nattes to białe plaże, rafa i palmy. Na wysepce jest fragment naturalnego lasu, uważanego przez miejscowych za święty. Taki Madagaskar również trzeba zobaczyć.
5. Na talerzu bez szaleństw
Kuchnia nie jest zbyt urozmaicona. Typowe danie to góra ryżu i odrobina mięsa w sosie. W drodze najlepiej brać ron'akoho - rosół z kury. Lepiej nie ryzykować z wieprzowiną - mięsa się tutaj nie bada. Madagaskarem kusimy w marcowym Travelerze.