Reklama

W tym artykule:

  1. Zmiany w all inclusive
  2. Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach
  3. Turcja – wakacyjny hit Polaków
Reklama

Wakacje all inclusive, choć niezwykle popularne, mają też swoje drugie, nieco mniej pozytywne oblicze. Niekażdy z urlopowiczów wykupujących wczasy tego typu zdaje sobie sprawę z faktu, ile ton rocznie jedzenia marnowanego jest przez hotelowych gości. Problem ten – jako pierwsi – zauważyli tureccy hotelarze, którzy zaapelowali o wprowadzenie nowych regulacji.

Głos w sprawie postanowił zabrać Hakan Saatçioğlu, prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association – POYD) . W rozmowie z serwisem turkiyetravelnews.com podkreślił, że „all inclusive jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem”. Dlatego branża powinna na nowo zdefiniować koncepcję systemu, w którym wczasowicze mogą liczyć na dostęp do szerokiej gamy posiłków, dostępnych przez cały dzień.

– Marnowanie żywności i napojów pozostawionych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem. Uważam, że jeśli nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad all inclusive, w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji wśród świadomych europejskich społeczeństw – zaznacza prezes POYD.

I dodaje: – W Turcji są hotele, które stale ulepszają ten system. Nadszedł jednak czas, aby hotelarze wspólnie ustalili nową strategię, biorąc pod uwagę zarówno reguły all inclusive, jak i zasady zrównoważonego rozwoju, jednocześnie promując tę koncepcję na rynku krajowym i międzynarodowym.

Zmiany w all inclusive

Co warte podkreślenia, planowanych zmian nie odczują główni zainteresowani. Hakan Saatçioğlu przekonuje, że celem nowej formuły wyżywienia w hotelach nie jest obniżenie poziomu oferowanych usług, a jedynie uświadomienie turystom, jak ogromne ilości jedzenia marnujemy. – Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa – mówi Saatçioğlu.

Przypomnijmy, że Turcja, o czym wspomina sam prezes POYD, znajduje się w światowej czołówce państw marnujących żywność. Według danych ONZ z 2021 r., przeciętny Turek w ciągu roku wyrzuca aż 93 kg przetworzonej żywności, co w skali kraju przekłada się na 7,7 miliona ton zmarnowanego jedzenia rocznie.

Andrea Camastra portret 1 po obro¦übce

Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach

Powodów do dumy w tej kwestii nie mają również Polacy. Z raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2023”, opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, wynika, że 56% naszych rodaków przyznaje się do marnowania jedzenia w domach. Rocznie jako społeczeństwo do kosza wyrzucamy 4,8 miliona ton żywności. Najczęściej pozbywamy się:

  • pieczywa (52%),
  • owoców (38%),
  • warzyw (36%)
  • wędlin (32%).

– Marnowanie żywności to problem, który ma ogromne konsekwencje dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki. Raport Banków Żywności pomaga lepiej zrozumieć to zjawisko i jego przyczyny – zaznacza Beata Ciepła, prezeska Federacji Polskich Banków Żywności.

Turcja – wakacyjny hit Polaków

Turcja od lat jest jednym z najchętniej wybieranych przez Polaków kierunków wakacyjnych. W 2023 roku, w okresie od stycznia do listopada, urlop spędziło tutaj 46 mln turystów, w tym 1,52 mln z Polski.

Kraj ze stolicą w Ankarze kusi nie tylko pięknymi plażami, wspaniałymi zabytkami czy niezwykle bogatą ofertą all inclusive. Od dwóch lat wczasowicze znad Wisły mogą podróżować do Turcji bez paszportu. Lecący z Polski nie potrzebują także wizy, jeśli pobyt nie przekracza 90 dni. Wystarczy jedynie ważny dowód osobisty.

Reklama

Źródła: turkiyetravelnews.com; money.pl; bankizywnosci.pl.

Reklama
Reklama
Reklama