To koniec all inclusive jakie znamy? Hotelarze zapowiadają spore zmiany
Tureccy hotelarze biją na alarm. Jak podkreślają, wakacje typu all inclusive przyczyniają się do ogromnego marnotrawstwa żywności. Stąd też apel o wprowadzenie regulacji w tym zakresie.

W tym artykule:
- Zmiany w all inclusive
- Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach
- Turcja – wakacyjny hit Polaków
Wakacje all inclusive, choć niezwykle popularne, mają też swoje drugie, nieco mniej pozytywne oblicze. Niekażdy z urlopowiczów wykupujących wczasy tego typu zdaje sobie sprawę z faktu, ile ton rocznie jedzenia marnowanego jest przez hotelowych gości. Problem ten – jako pierwsi – zauważyli tureccy hotelarze, którzy zaapelowali o wprowadzenie nowych regulacji.
Głos w sprawie postanowił zabrać Hakan Saatçioğlu, prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association – POYD) . W rozmowie z serwisem turkiyetravelnews.com podkreślił, że „all inclusive jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem”. Dlatego branża powinna na nowo zdefiniować koncepcję systemu, w którym wczasowicze mogą liczyć na dostęp do szerokiej gamy posiłków, dostępnych przez cały dzień.
– Marnowanie żywności i napojów pozostawionych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem. Uważam, że jeśli nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad all inclusive, w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji wśród świadomych europejskich społeczeństw – zaznacza prezes POYD.
I dodaje: – W Turcji są hotele, które stale ulepszają ten system. Nadszedł jednak czas, aby hotelarze wspólnie ustalili nową strategię, biorąc pod uwagę zarówno reguły all inclusive, jak i zasady zrównoważonego rozwoju, jednocześnie promując tę koncepcję na rynku krajowym i międzynarodowym.
Zmiany w all inclusive
Co warte podkreślenia, planowanych zmian nie odczują główni zainteresowani. Hakan Saatçioğlu przekonuje, że celem nowej formuły wyżywienia w hotelach nie jest obniżenie poziomu oferowanych usług, a jedynie uświadomienie turystom, jak ogromne ilości jedzenia marnujemy. – Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa – mówi Saatçioğlu.
Przypomnijmy, że Turcja, o czym wspomina sam prezes POYD, znajduje się w światowej czołówce państw marnujących żywność. Według danych ONZ z 2021 r., przeciętny Turek w ciągu roku wyrzuca aż 93 kg przetworzonej żywności, co w skali kraju przekłada się na 7,7 miliona ton zmarnowanego jedzenia rocznie.
"Nie marnuję" znaczy "korzystam ze wszystkiego". Szef jednej z najlepszych polskich restauracji zdradza swoje sposoby, jak nie marnować jedzenia
Andrea Camastra udowadnia, że sztuka niemarnowania polega na kreatywności.
Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach
Powodów do dumy w tej kwestii nie mają również Polacy. Z raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2023”, opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, wynika, że 56% naszych rodaków przyznaje się do marnowania jedzenia w domach. Rocznie jako społeczeństwo do kosza wyrzucamy 4,8 miliona ton żywności. Najczęściej pozbywamy się:
- pieczywa (52%),
- owoców (38%),
- warzyw (36%)
- wędlin (32%).
– Marnowanie żywności to problem, który ma ogromne konsekwencje dla społeczeństwa, środowiska i gospodarki. Raport Banków Żywności pomaga lepiej zrozumieć to zjawisko i jego przyczyny – zaznacza Beata Ciepła, prezeska Federacji Polskich Banków Żywności.
Turcja – wakacyjny hit Polaków
Turcja od lat jest jednym z najchętniej wybieranych przez Polaków kierunków wakacyjnych. W 2023 roku, w okresie od stycznia do listopada, urlop spędziło tutaj 46 mln turystów, w tym 1,52 mln z Polski.
Kraj ze stolicą w Ankarze kusi nie tylko pięknymi plażami, wspaniałymi zabytkami czy niezwykle bogatą ofertą all inclusive. Od dwóch lat wczasowicze znad Wisły mogą podróżować do Turcji bez paszportu. Lecący z Polski nie potrzebują także wizy, jeśli pobyt nie przekracza 90 dni. Wystarczy jedynie ważny dowód osobisty.
Źródła: turkiyetravelnews.com; money.pl; bankizywnosci.pl.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zapomnij o dalekich podróżach. Turystyczny hit 2025 jest tuż za polską granicą
Nieprzypadkowo mówi się o nim coraz więcej. Ten kierunek może być podróżniczym hitem 2025. Szczególnie wśród Polaków, którzy marzą o spokojnym wyjeździe, bez dalekich lotów.
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa