Najlepszy street food w Europie. Te dania są pyszne!
Oto 10 najsmaczniejszych przekąsek, które dostaniesz na europejskich ulicach. Jest i Polska!
- Redakcja
Ulubione narodowe dania? Smaki przywiezione z podróży? Często to nie te z wyrafinowanych restauracji, ale przekąski z ulicznych budek jedzone na świeżym powietrzu.
Przyznajemy bez bicia - jedną z pierwszych rzeczy, jakie zdarza nam się robić po przyjeździe, jest właśnie spacer po lokalne frytki, burgera lub zapiekankę – w zależności od kraju.
Na podstawie zestawienia, korzystając z sugestii turystów oraz samych mieszkańców, przygotowaliśmy listę najlepszych ulicznych smaków w Europie.
Będziecie zaskoczeni, co wybrali zagraniczni turyści spośród polskich przekąsek. Oscypki? Krakowskie precle? Nic z tego.
Zobacz najpyszniejsza uliczne przekąski z 10 krajów Europy >>>
1 z 9
Street Food
2. BELGIA: Jeśli Belgia, to gofry. Wiadomo. Naszym zdaniem palmę pierwszeństwa dzierżą jednak świeże, chrupiące frytki serwowane z najróżniejszymi sosami. Pyszne! (Fot. Flickr/David Huang)
2 z 9
Street Food
3. WŁOCHY: Słynne włoski „gelato” to kwintesencja lodów . Robione na miejscu ze świeżego mleka i prawdziwych owoców można jeść tonami! (Fot. Flickr / Natalia Reznichenko)
3 z 9
Street Food
4. POLSKA: Spośród polskich przekąsek zagraniczni turyści wskazali… zapiekanki. Polska wersja zapiekanki na grubym, chrupiącym cieście z masą dodatków takich jak szynka czy pieczarki - to smak, po który wielu turystów chętnie wraca do Polski – zwłaszcza do Krakowa. (Fot. Myslnik/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons)
4 z 9
Street Food
5. CZECHY: Smažený sýr to głęboko smażony, delikatny ser w panierce, serwowany w chrupiącej bułce. (Fot. Flickr/Randal Cooper)
5 z 9
Street Food
6. Portugalia: Pastel de nata to pieczone tarty wypełnione kremem z jaj z nutą cytryny, cynamonu i wanilii. Dzieło sprzedawane jest w piekarniach i na ulicznych straganach. (Fot. Flickr/André Luís)
6 z 9
Street Food
7. SŁOWACJA: Trdelníka to słodkie ciasto, pieczone w wysokiej temperaturze, posypane orzechami i cukrem. (Fot. Zlerman/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)
7 z 9
shutterstock_220919689
8. LITWA: Kiedy będziesz na Litwie, zadbaj by spróbować kibinai – zawinięte ciasto wypełnione baraniną i cebulą. (Fot. Shutterstock)
8 z 9
shutterstock_147362423
9. Węgry: Na lángos składają się smażone w głębokim tłuszczu ciasto, przykryte śmietaną, serem, szynką, warzywami lub czosnkiem – w zależności od wariantu. (Fot. Shutterstock))
9 z 9
shutterstock_291921806
10. CHORWACJA: Cevapcici - lub cevapi - można na nie trafić również w innych krajach, ale pyszne grillowane kiełbaski z mielonego mięsna są szczególnie popularne w Chorwacji. Kiełbaski wykonane są zazwyczaj z mieszanki mielonego wołowiny i wieprzowiny. Podaje się je w chlebie pita, z pokrojoną w kostkę cebulą. (Fot. Shutterstock)