Jamajka w domu? Piekło w gębie
Jak sobie zrobić Jamajkę metoda chałupnicza? Potrzeba grilla, większego balkonu, sporo chili i jeszcze więcej napojów chłodzących, żeby ugasić pożar w ustach.

To nie jest kuchnia dla delikatnych podniebień. Jamajczycy uwielbiają chili i dodają jej od serca, zwłaszcza do mięs. Należąca do tej samej rodziny co pieprz turecki roślina zawiera kapsaicynę, związek chemiczny, którego aktywny składnik działa na receptory bólu oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w ustach. Ostrość papryki chili mierzy się według skali Scoville’a (jej nazwa pochodzi od twórcy tego testu Wilbura Scoville’a, który stworzył go w 1912 r.). Jamajskie papryczki maja miedzy 100 tys. a 200 tys. SHU (Scoville Hotness Unit – ang. jednostka ostrości Scoville’a). Dla porównania pimento to tylko ok. 500 SHU, a tabasco od 2,5 tys. do 8 tys. Rekord należy do trynidad scorpion butch T o mocy 1 463 700 jednostek stężenia kapsaicyny. Kluczem do kuchni regionu jest jerk. Oznacza on marynatę z gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, tymianku, cynamonu, czosnku, cebuli, oleju, soku z limonki i innych cytrusów. Jerk to także sposób przygotowywania i konserwacji
mięsa przejęty przez zbiegłych w góry niewolników od rdzennych mieszkańców Jamajki – Indian Arawaków. Metoda ta polega na nacieraniu dużych płatów mięsa mieszanka chili i miejscowych ziół, a następnie pieczeniu ich nad ogniem. Dzisiaj przed każdym jamajskim domem stoi grill – najczęściej własnej konstrukcji. Na rozpalone węgle wrzuca się gałązki drzewa allspice, czyli po prostu ziela angielskiego. Dzięki temu mięso nabiera wspaniałego aromatu. Do wypróbowania na balkonie w Warszawie czy Gdańsku. A co wrzucić na karaibski grill? Jamajczycy kochają koźlinę. To mięso lekkostrawne i bardzo smaczne, ale w Polsce trudno dostępne. Lubią tez ryby i owoce morza, no i oczywiście kurczaka. Ach, jeszcze jedno! Na wszelki wypadek proszę sobie od razu przygotować napoje chłodzące. Polecam drink na bazie rumu. Oczywiście z parasolką!
Kurczak w karaibskiej marynacie jerk – przepis Ainsleya Harriotta
Składniki:
udko kurczaka, ze skórą i z kostką , skrzydełka
Marynata
– 2 papryczki scotch bonnet (lub inne papryczki chili; marynata będzie ostrzejsza, jeśli zostaną do niej dodane pestki) UWAGA! Przed krojeniem ostrej papryki dłonie należy nasmarować olejem. Można też kroić ją w lateksowych rękawiczkach.
– posiekana cebula
– kawałek imbiru, obrany
i pokrojony
– 1 łyżeczka mielonego ziela
angielskiego
– listki świeżego tymianku
– 50 ml ciemnego sosu sojowego
– 50 ml octu tymiankowego (do butelki z octem winnym włożyć gałązkę tymianku i odstawić na tydzień)
Przygotowanie
W mięsie kurczaka zrobić głębokie ukośne nacięcia. Udka razem ze skrzydełkami włożyć do miski. W Benderze zmiksować składniki marynaty. Mięso nacierać szpatułką, starając się unikać kontaktu naszej skóry z marynatą. Pierś należy natrzeć z obu stron, wciskając marynatę w uprzednio porobione nacięcia. Udko i skrzydełka odstawić (przykryte folią) do lodówki na 24 godz. Rozpalić grill i odczekać 40 min do godziny, aż węgle przygasną i pokryją się warstwą popiołu. Piersi piec 25 do 30 min, a skrzydełka 15 do 20 min. Ainsley Harriott, rodowity londyńczyk należący do grona najpopularniejszych brytyjskich szefów kuchni.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
W podróży i w domu – oto jak sprawdza się flagowy Xiaomi 14
Współpraca reklamowa
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa