Reklama

Farmy Roter Hahn od lat słyną z pysznej sezonowej kuchni. Bazuje ona na świeżych owocach i warzywach uprawianych przez lokalnych farmerów. Doskonale wpisuje się to w obecne światowe trendy kulinarne wykorzystywania produktów sezonowych. Specjalnością letniej kuchni tyrolskiej są znakomite knedle z morelami oraz domowej roboty soki z kwiatu dzikiego bzu, winogron, czarnej porzeczki i malin.

Reklama

PRZEPISY
Zupa winna (Wine soup)
Składniki
100 ml śmietany
3 żółtka
250 ml bulionu mięsnego
125 ml białego wina (Gewürztraminer, Pinot Blanc)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta soli
Na grzanki
2 kromki białego chleba
pół łyżeczki cynamonu
40 g masła
Przygotowanie
Wymieszaj śmietanę, żółtka, bulion mięsny, białe wino i powoli podgrzej. Ubijaj do powstania piany, uważając, żeby żółtka się nie ścięły (zupa nie powinna wrzeć). Jak tylko zupa się spieni dopraw gałką muszkatołową, cynamonem i solą. Odetnij skórkę z kromek i ją pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć kawałki chleba i podsmaż na złoty kolor. Posyp cynamonem i natychmiast zdejmij z patelni. Wlej zupę do płytkiej miski, dodaj cynamonowe grzanki i podawaj od razu.

Knedle z morelami (Marillenknödel)
Składniki
Ciasto:
400 g ugotowanych ziemniaków
175 g mąki
50 g masła
5 łyżeczek kaszy manny
3 jajka
szczypta soli
Inne składniki:
16 morel
75 g masła
50 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
16 łyżeczek cukru
cukier
masło (brązowe)

Przygotowanie
Ugnieć jeszcze ciepłe ziemniaki, dodaj mąkę, masło, kaszę manną, jajka i sól. Wszystko zagnieć. Wypestkowane morele wypełnij łyżeczką cukru. Okryj morele ciastem ziemniaczanym, umieść we wrzącej, osolonej wodzie i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wymieszaj cukier, mąkę, bułkę tartą i obtocz w tym knedle. Ułóż je na talerzu, polej roztopionym masłem i podawaj.

Cesarski omlet (Kaiserschmarren)
Składniki:
5-6 jajek
250 ml mleka
160 g mąki
szczypta soli
80 g masła
3 łyżeczki cukru
60 g namoczonych rodzynek

Przygotowanie:
Wymieszaj mleko, przesianą mąkę, szczyptę soli do uzyskania gładkiej masy i pozwól, żeby odpoczęła. Rozpuść połowę masła na dużej patelni, następnie wypełnij ją przygotowanym ciastem i podsmaż spód na brązowy kolor na umiarkowanym ogniu. Posyp suchymi rodzynkami z wierzchu, obróć mieszankę, unieś lekko i dodaj resztę masła. Gdy ciasto będzie gotowe, rozdziel je na duże kawałki za pomocą dwóch widelców, oprósz cukrem i podawaj.

Pączki (Krapfen)
Składniki
220 g mąki pszennej
180 g mąki żytniej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
1-2 łyżeczki masła
100 ml mleka
sól
dżem
1 łyżeczka oleju
olej do smażenia

Reklama

Przygotowanie
Zagnieć obydwa rodzaje mąki z jajkiem, śmietaną, masłem, olejem, mlekiem i solą do wyrobienia ciasta. Zagnieć ponownie i uformuj na kształt owalnych liści. Wypełnij dżemem (kasztanowy, śliwkowy, morelowy), złóż razem wzdłuż, sklej rogi i wykrój za pomocą radełka. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, odsącz na ręczniku kuchennym i podawaj gorące.

Tyrolski strudel jabłkowy (South Tyrolean apple strudel)

Składniki
Ciasto
150 g bułki tartej
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
90 g cukru
2 łyżki stołowe oleju
50 g rodzynek
1/16 l wody
50 g orzeszków piniowych
Nadzienie
1 kg jabłek, np. odmiany Grafsztynek (Gravensteiner) albo Golden Delicious
100 g stopionego masła do posmarowania ciasta
cynamon, skórka cytrynowa
szczypta soli
Przygotowanie
Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj z jajkami, solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję i stanie się błyszczące. Uformuj kulę z ciasta i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką papierze do pieczenia, aż będzie cienkie jak pergamin. Na 2/3 powierzchni placka ułóż przyrumienioną na maśle bułkę tartą i plasterki jabłek. Posyp cynamonem, skórką cytrynową, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Zroluj strudel ściśle, rozpoczynając od strony z nadzieniem. Ułóż na natłuszczonej pozostałym masłem blaszce i piec w 220 stopniach (180 z termoobiegiem) przez pół godziny. Posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.
Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów można spróbować na farmach Roter Hahn.

Reklama
Reklama
Reklama