Wybrzeże pachnące cytryną, czyli włoskie Amalfi
Zakochani chętnie celebrują tu zawarcie małżeństwa, spragnieni wypoczynku przyjeżdżają na złote plaże, smakoszy z kolei przyciągają makarony i likier cytrynowy.

Legenda mówi, że Herkules był zakochany w nimfie o imieniu Amalfi, która niestety zmarła w niewyjaśnionych okolicznościach. Heros przebył cały świat w poszukiwaniu miejsca odpowiedniego na wieczny spoczynek ukochanej i znalazł wybrzeże ukryte w rozpadlinie nadmorskich skał w rejonie Kampanii (35 km na południowy wschód od Neapolu). Na cześć swej ukochanej nazwał je Amalfi. Miejsce to zniewala urodą szerokich złotych plaż, rezerwatu przyrody Ferriere i niewiarygodnych skał podwodnych, które wraz ze „Szmaragdową grotą” tworzą raj dla nurków. Wybrzeże Amalfi było kiedyś republiką, a w czasach bizantyjskich obok Genui, Wenecji i Pizy należało do czterech wielkich potęg morskich. Mieszkańcy tego rejonu słynęli z umiejętności ręcznego wyrabiania papieru (ich prace można oglądać w Muzeum Papieru w Amalfi), bili także własną monetę, zwaną tari, oraz jako jedni z pierwszych żeglarzy posługiwali się busolą.
Obecnie Amalfi, główne miasto wybrzeża, jest cenioną miejscowością wypoczynkową. Turystów przyciąga łagodnym klimatem i wieloma interesującymi zabytkami. Najcenniejszą budowlą miasta jest katedra św. Andrzeja, przy której wznosi się wieża kościoła z XII w. Najpiękniejszy widok na Amalfi roztacza się z atrium świątyni. Widać stąd białe domki pnące się przy stromych ulicach po zboczach wzgórz.
Na wybrzeżu Amalfi znajdują się ciekawe muzea, tj. Muzeum Ceramiki w Vietri czy też Muzeum Koralu w Ravello prezentujące oryginalne przedmioty zrobione z szkieletu koralowców. Najcenniejsze eksponaty pochodzą z III w. n.e.
Wyprawa w te regiony Włoch zachwyci także smakoszy. Na wybrzeżu Amalfi rosną najsmaczniejsze cytryny w basenie Morza Śródziemnego. Produkuje się z nich słodycze, lody, lemoniady i pyszny likier, jeden z najsłynniejszych produktów regionu. Natomiast ręcznie robione makarony: cannarocinita, cocce, gliatelli i lasagne stanowią bazę wielu wyśmienitych potraw.
Lazania z pesto
Lekkie i pożywne danie w sam raz na pożegnanie lata.
Składniki:
- 10 płatów Lasagne Barilla
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- po 50 g masła i mąki
- po 1/4 l mleka i rosołu
- warzywa: 4 zielone szparagi, 4 pomidory, por, ziemniak, cukinia, drobno pokrojona cebula
- 2 łyżki pesto
- 6 łyżeczek oliwy lub oleju
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Sos beszamelowy – stopić masło i lekko zrumienić w nim cebulę. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i zasmażyć na złocisty kolor. Rozprowadzić rosołem i podlać mlekiem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem, gałką i ponownie zagotować. Połączyć sos beszamelowy z pesto i parmezanem. Pokrojone warzywa udusić na patelni, przyprawić do smaku i polać sosem. Makaron ugotować na półtwardo. W posmarowanej masłem blaszce, układać na przemian płaty makaronu i przygotowaną wcześniej masę. Piec ok. 30 min. w piekarniku w temperaturze 200°C.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Syreny i cytryny – włoskie Sorrento idealne na wakacje
Współpraca reklamowa
Litewskie wybrzeże ma do zaoferowania o wiele więcej, niż myślicie
Współpraca reklamowa
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa