W tym artykule:

  1. Angielskie śniadanie z roślinnym bekonem
  2. Brytyjczycy są gotowi na zmiany w menu
  3. Kuchnia roślinna coraz popularniejsza
Reklama

Angielska kuchnia nie jest tak rozpowszechniona na świecie, jak dania włoskie czy indyjskie. Mimo to radycyjnemu angielskiemu śniadaniu nie można odmówić popularności. Znajdziemy je w karcie w większości restauracji hotelowych i nie tylko. English breakfast może być podawane w różnych wersjach. Jednak na talerzu zawsze są jajka sadzone, kiełbaski, fasolka i bekon.

To dość treściwy i mięsny zestaw. Niebawem angielskie śniadanie zostanie jednak nieco zmodyfikowane. Ze zmian ucieszą się weganie i wszyscy ciekawi roślinnych zamienników mięsa.

Angielskie śniadanie z roślinnym bekonem

Goście wypoczywający w tanich hotelach największej brytyjskiej sieci Premier Inn niedługo będą mieli do wyboru angielskie śniadanie w wersji roślinnej. Na razie częściowo. 852 hotele należące do sieci dołączą do oferty śniadaniowej wegański bekon zrobiony z grochu i soi. Współpraca Premier Inn z producentem wegańskich produktów to odpowiedź na rosnącą liczbę Brytyjczyków eliminujących mięso z codziennego jadłospisu.

Z badań opublikowanych przez YouGov wynika, że 27% mieszkańców Wielkiej Brytanii rozważa ograniczenie spożywania produktów mięsnych. Duża część z nich tłumaczy swoją decyzję troską o środowisko.

Chcesz wiedzieć, jak smakuje wegańska czekolada i inne roślinne zamienniki popularnych przekąsek? Sprawdź polecane produkty.

Brytyjczycy są gotowi na zmiany w menu

Cytowany przez serwis Euronews Andy Shovel – współzałożyciel firmy THIS produkującej wegańskie przysmaki – podkreśla, że w pandemii ludzie bardziej zaczęli dbać o zdrowie. Wzrosła również powszechna świadomość ekologiczna. O wpływie tego, co jemy na planetę, rzeczywiście mówi się ostatnio coraz częściej i głośniej. Warto przypomnieć, że w latach 2007–2013 57 proc. emisji gazów cieplarnianych związanych z żywieniem pochodziło właśnie z produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.

Kuchnia wegańska to nie tylko sałatki. Na bazie roślin można przygotować też między innymi pasty czy nawet kotlety. / fot. Yagi Studio/Getty Images

Wegańskie angielskie śniadanie może wzbudzać kontrowersje. Jednak zmiana w ofercie śniadaniowej, a właściwie rozszerzenie jej, została poprzedzona badaniem. Wyniki dały zielone światło dla współpracy hotelarzy i wegan. W ankiecie przeprowadzonej przez firmę THIS 75% Brytyjczyków opowiedziało się za tym, żeby w menu hoteli, kawiarni i restauracji pojawiało się więcej opcji roślinnych. To samo badanie wykazało też, że prawie połowa mieszkańców Wielkiej Brytanii rozważyłaby śniadanie z wegańskim bekonem lub kiełbaskami.

Kuchnia roślinna coraz popularniejsza

Do niedawna roślinne produkty można było znaleźć przede wszystkim w supermarketach. Coraz więcej lokali otwiera się jednak na zieloną kuchnię. Weganie, wegetarianie czy fleksitarianie mają do wyboru więcej opcji niż tylko sałatkę. Zmiany dotyczą nie tylko krajów zagranicznych, ale także Polski. Z raportu „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!” dowiadujemy się, że już co piąty Polak mieszkający w dużym mieście jest wegetarianinem. Najbardziej roślinne metropolie w naszym kraju to Wrocław, Warszawa i Kraków.

Reklama

Źródło: Euronews.

Reklama
Reklama
Reklama