W tym artykule:

  1. Innowacyjny projekt japońskich naukowców ma uwydatniać słony smak
  2. Pałeczki potrafią stymulować jony sodu
  3. Dlaczego sól jest niezdrowa?
  4. Naukowcy wierzą, że ich urządzenie może pomóc zapobiegać groźnym chorobom
Reklama

W wielu krajach Azji Wschodniej pałeczki wciąż są podstawowym elementem zastawy stołowej. Globalizacja sprawiła, że większość świata zasmakowała w klasykach kuchni orientalnej. Nie wyobrażamy sobie przecież jedzenia ramenu, sushi lub zupy pho inaczej niż tymi tradycyjnymi azjatyckimi sztućcami.

Innowacyjny projekt japońskich naukowców ma uwydatniać słony smak

I chociaż niektórym kuchnia kojarzy się z nowymi doświadczeniami, różnorodnością smaków i aromatów oraz poszerzaniem swoich kulinarnych horyzontów, dla innych może być pasmem codziennych wyrzeczeń. Bardzo często ze względów zdrowotnych musimy rezygnować z ulubionych dań. Japońscy naukowcy postanowili wyjść tej drugiej grupie naprzeciw. Zaprojektowali elektroniczne pałeczki, które imitują i wzmacniają słony smak potraw.

Jakie śniadania zjemy za granicą? Sprawdź, jak dobrze znasz inne kraje

Co kraj to obyczaj, a co kultura to inna kuchnia. Na całym świecie śniadania różnią się od siebie. Niektórzy wolą zacząć dzień konkretnym i sytym posiłkiem, a inni preferują delikatne...
śniadanie
fot. Getty Images

Za innowacyjny projekt odpowiada Homei Miyatashita, profesor Uniwersytetu Meiji, który współpracował z badaczami z firmy Kirin Holdings Co. Urządzenie zostało zaprojektowane w taki sposób, aby pałeczki uwydatniały smak potrawy za pomocą stymulacji elektrycznej oraz minikomputera wbudowanego w opaskę, którą należy założyć na nadgarstek.

Pałeczki potrafią stymulować jony sodu

Urządzenie wykorzystuje słaby prąd elektryczny, aby poprzez pałeczki, stymulować jony sodu z pożywienia do ust. W ten sposób w naszych kubkach smakowych wytwarza się słony smak, który, jak twierdzą naukowcy, zwiększa się o 1,5 raza.

Światowa Organizacja Zdrowia określiła, że bezpieczny poziom spożycia tej przyprawy wynosi 5 gramów dziennie. To mniej więcej jedna płaska łyżeczka. Japończycy spożywają średnio ok. 10 gramów soli dziennie. Polacy przekraczają normę WHO aż trzykrotnie…

Kuchnie świata. Czy wiedziałeś skąd pochodzą te potrawy?

W zglobalizowanym świecie nawet na końcu świata możemy zjeść ramen, amerykańskie burgery, czy hummus. Nie zawsze zdajemy sobie jednak sprawę, skąd pochodzą te potrawy. Czasem nie jest to ...
kuchnie świata
fot. Getty Images

Dlaczego sól jest niezdrowa?

Mało kto wyobraża sobie obiad bez soli. To tak naprawdę najpopularniejsza przyprawa, która znajduje się chyba w każdym domu. Niestety, nadmiar chlorku sodu w dużym stopniu szkodzi naszemu organizmowi. Sód zawarta w soli zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje, że w naszej krwi znacznie wzrasta ciśnienie.

Osoby, które jej nadużywają, są narażone na szereg groźnych chorób. Eksperci alarmują, że nadmiar soli może mieć znaczny wpływ na rozwój m.in. osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek oraz otyłości i nadciśnienia.

Co więcej, badania pokazują, że dieta bogata w sól może być przyczyną demencji, czyli poważną chorobę mózgu, która powoduje długoterminowe i postępujące obliżenie zdolności myślenia i zapamiętywania. Schorzenie, które zwane jest również otępieniem, bardzo często uniemożliwia samodzielne życie.

Ryżowa wojna o wyspy. Japońskie danie stało się symbolem konfliktu terytorialnego

Kontrowersyjne danie składa się z ryżowych kopczyków otoczone „morzem” z sosu curry. W jeden z nich wbito japońską flagę.
Wyspy Takeshima nazywane przez Koreańczyków Dokdo
fot. Getty Images

Naukowcy wierzą, że ich urządzenie może pomóc zapobiegać groźnym chorobom

Ai Sato, naukowiec z Kirin Holdings Co. przyznaje, że należy podejmować wszelkie kroki, aby w jak największym stopniu ograniczyć ryzyko zachorowania. W tym celu musimy radykalnie ograniczyć ilość spożywanej soli. – ograniczenie spożywania naszych ulubionych potraw, często wiąże się z przykrymi doświadczeniami.

– Naszym celem było stworzenie urządzenia, które w niekonwencjonalny sposób rozwiąże ten problem – dodaje Sato. Naukowcy przyznają, że nikt nie lubi mdłego jedzenia. Elektryczne pałeczki mogą być złotym środkiem i przełomem w zmianie naszych nawyków żywieniowych. Badacze mają nadzieję, że ich projekt trafi do sprzedaż już w przyszłym roku.

Reklama

Źródło: CNN

Reklama
Reklama
Reklama