Dziwne smaki lodów. Nie uwierzysz, że takie istnieją, a niektóre znajdziesz też w Polsce
Lody to jeden z najpopularniejszych słodkich przysmaków na świecie. Zajadają się nimi ludzie na wszystkich kontynentach, ale nie wszędzie robi się je tak samo. Co więcej, w niektórych krajach znajdziemy naprawdę dziwne smaki lodów, które mogą zaskoczyć.
- Katarzyna Boni, Jakub Rybski
W tym artykule:
- Jak jako pierwszy wymyślił lody?
- Jakie były pierwsze smaki lodów?
- Najdziwniejsze smaki lodów na świecie
- Najdziwniejsze lody w Polsce
Lody są jednym z największych przysmaków dla dzieci i dorosłych na całym świecie. Ta zimna przekąska zyskała popularność już w czasach starożytnych i od tego czasu rzemieślnicy eksperymentowali z najróżniejszymi smakami. Oprócz tradycyjnych czekoladowych, śmietanowych i waniliowych, na wielu kontynentach można doświadczyć najdziwniejszych wariacji smakowych.
Jak jako pierwszy wymyślił lody?
Legendy głoszą, że cesarz Neron rozstawił najszybszych biegaczy wzdłuż drogi prowadzącej z Rzymu w góry. Przekazywali oni sobie z rąk do rąk wiadra pełne śniegu. Mieszano go z miodem i winem, posypywano świeżymi owocami – tworząc pierwsze wersje sorbetu. W lecie najbliżej Rzymu lód i śnieg można zebrać z lodowca Corno Grande w Apeninach. Niewolnicy mieli do przebiegnięcia 150 km. Skrzydeł zapewne dodawał im strach – wszyscy wiedzieli, czym może się skończyć gniew cesarza.
Najlepsze kuchnie świata 2022. Na który miejscu znalazła się kuchnia polska? [RANKING]
Po raz kolejny doceniono najlepsze kuchnie świata. TasteAtlas Awards 2022 wyróżniło 99 kuchni narodowych. Pod uwagę brano smak i jakość dań, napojów, a także składników wykorzystywanych...Uważa się, że pierwsze mrożone desery – miska śniegu polanego sokiem z winogron – podawano w Persji już czterysta lat przed naszą erą. Z czasem wzbogacono je o różaną wodę i szafran. Ale to Chińczycy odkryli, że sól zmieszana z lodem mrozi zawartość pojemników. I to oni zrobili pierwsze lody z kumysu (sfermentowanego mlecznego alkoholu), mąki użytej jako zagęszczacza i kamfory.
Jakie były pierwsze smaki lodów?
Niektórzy mawiają, że przepis na lody przywiózł do Europy Marco Polo. Jednak dopiero kilka wieków później lody i sorbety stały się przebojem arystokratycznych stołów. Receptury były przekazywane w posagu, a królowie obdarzali nadwornych lodziarzy dożywotnimi zaszczytami. 1686 r. sorbety podawane w porcelanowych miseczkach robiły furorę w pierwszej kawiarni Paryża – Café Procope. Trzydzieści dwa lata później przepisy na lody były już publikowane w brytyjskich książkach kucharskich.
Potrzebne były cynowe pojemniki do zamrażania i znana już nam mieszanka lodu i soli, a także wanna, w której odbywa się mrożenie. Przepis sugeruje użycie słodkiej lub kwaśnej śmietany, a do nich: czereśni, malin, porzeczek albo truskawek. Lody szturmem zdobyły również Nowy Świat. W XX w. były tak popularne, że – jak pisze Anne Fadiman w świetnym eseju o lodach – komisarz Ellis Island rozkazał, by wchodziły w skład pierwszego posiłku imigrantów z Europy.
Najdziwniejsze smaki lodów na świecie
Dzisiaj nie potrzebujemy już ani wanny, ani cynowych pojemników, a tym bardziej sztafety biegaczy. Nie trzeba też czekać na dźwięk charakterystycznej melodyjki. Wybór smaków sięga daleko poza czekoladę i wanilię. Tiramisu, guma balonowa i marchewka przestały zaskakiwać, a w wielu miejscach naszej planety, lodziarnie znajdują się niemalże na każdym rogu.
W Japonii serwuje się lody o smaku wasabi, czyli z japońskiego chrzanu. Są trochę słodkie, lekko ostre i mają oczywiście jasnozielony kolor. W kraju kwitnącej wiśni można spotkać również kawiarnie, które podają lody z ośmiornicy, a nawet z konia. Japończycy przyznają jednak, że to jedynie ciekawostka, która ma przyciągać turystów. To również Japonia spopularyzowała lody z dodatkiem matchy, a więc sproszkowanej, zielonej herbaty.
Francuski przysmak trafił na listę UNESCO. Znamy go także w Polsce
Francja może poszczycić się wieloma obiektami na liście UNESCO. Niedawno dołączył do nich niematerialny element. To obowiązkowa pamiątka do schrupania po przyjeździe z Paryża.W Stanach Zjednoczonych popularne są lody waniliowe z kawałkami mrożonego surowego ciasta, a w niektórych stanach skosztować można lodów bekonowych. Wiele lat temu amerykańska firma Perry’s Ice Cream stworzyła lodowy deser o smaku panierowanych skrzydełek z kurczaka. Z kolei w Filadelfii swego czasu popularne były lody o smaku pizzy. W tej słodkiej przekąsce wyczuwalne były nuty pomidorów, bazylii, oregano, soli i pieprzu.
Anglicy dobrze wiedzą, że ich najpopularniejszą potrawą jest fish & chips, czyli smażona, panierowana ryba z frytkami. Pewna angielska lodziarnia postanowiła skorzystać z sukcesu tej potrawy i na bazie tych aromatów stworzyła lody. Być może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale ludzie, którzy mieli okazję ich spróbować, twierdzili, że były całkiem smaczne, chociaż nietypowe.
Najdziwniejsze lody w Polsce
Nie trzeba wyjeżdżać na drugi koniec świata, aby znaleźć dziwne smaki lodów. W Polsce również znajdziemy kawiarnie i lodziarnie, które próbują wyróżnić się na tle konkurencji i przyciągnąć nowych klientów. Lody z solą z Wieliczki, o smaku prosecco i kawy zaliczamy już do kategorii „tradycyjnych”. W niektórych polskich miastach spróbować można mrożonych deserów o smaku:
- majonezu,
- czosnku
- szpinaku,
- gorgonzoli z orzechami,
- bryndzy,
- piwa,
- czarnego sezamu
Co więcej, od wielu lat popularne są również lody na bazie alkoholi z całego świata. Są przyrządzane m.in. z whisky, rumu, piwa, wódki lub koniaku. Niektórzy rzemieślnicy przygotowują nawet zmrożone desery, które smakują jak popularne koktajle, takie jak: mojito, piña colada, czy Aperol Spritz. Nie wszystkie jednak są dostępne w naszym kraju.