Reklama

W tym artykule:

Reklama
  1. Najlepsze pączki w Warszawie na Tłusty Czwartek
  2. Historia cukierni „Zagoździński” na Górczewskiej
  3. Kiedy wypada Tłusty Czwartek?

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. To jedyny dzień w roku, gdy bez wyrzutów sumienia zajadamy się słodkościami – zwłaszcza faworkami i pączkami. A dla tych najlepszych jesteśmy w stanie przejechać pół miasta i spędzić długie godziny w kolejce. Doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warszawy, którzy tłumnie gromadzą się przed kultową cukiernią słynącą z najlepszych pączków w stolicy.

Najlepsze pączki w Warszawie na Tłusty Czwartek

Górczewska 15 – ten adres powinien zapamiętać każdy warszawiak, który w Tłusty Czwartek chce przeżyć prawdziwą pączkową ucztę. To właśnie tutaj, w pracowni cukierniczej „Zagoździński” na Woli, powstają pączki uznawane przez wielu za najlepsze nie tylko w Warszawie, ale i w całym kraju.

Ich sekret, jak podkreślają mieszkańcy, tkwi w niezmienionej od pokoleń recepturze. Słodkości są wyrabiane ręcznie, nadziewane wieloowocową marmoladą i smażone na tradycyjnym smalcu. Można je dostać w wersji z lukrem, bez lukru, z cukrem pudrem, a także w postaci małych pączków bez nadzienia. Cena dużego pączka wynosi 5 zł za sztukę, a kilogram małych pączków to koszt 35 zł.

Ze względu na dużą popularność, cukiernia nie ma stałych godzin otwarcia. Od poniedziałku do soboty zaczyna sprzedaż o 9:00 i działa do ostatniego pączka. W Tłusty Czwartek warto uzbroić się w cierpliwość – kolejki ciągną się przez wiele godzin, a pierwsi smakosze ustawiają się już o świcie. Mimo to naprawdę warto.

Pracownia cukiernicza „Zagoździński” działa od 1925 rok
Pracownia cukiernicza „Zagoździński” działa od 1925 roku / fot. Cristina.A/Shutterstock

Historia cukierni „Zagoździński” na Górczewskiej

Początki legendarnej cukierni na Woli sięgają roku 1925, kiedy to Władysław Zagoździński otworzył swoją pierwszą pracownię (wówczas przy ul. Wolskiej 53). Wypieki szybko zdobyły uznanie Warszawiaków, w tym m.in. Józefa Piłsudskiego. To skłoniło przedsiębiorcę do przeniesienia firmy do większego lokalu zaledwie kilka budynków dalej.

Wybuch II wojny światowej brutalnie przerwał rozwój dobrze prosperujące cukierni. Podczas powstania warszawskiego cały zakład został doszczętnie zniszczony. Po zakończeniu najkrwawszego konfliktu w dziejach Zagoździńscy odbudowali firmę, a w 1973 r., na mocy decyzji lokalnych władz, przenieśli ją na Górczewską 15, gdzie działa do dziś. Rodzinny biznes najpierw prowadziły córki Władysława Zagoździńskiego, później wnuk Leszek Grelof, a następnie Hanna Grelof wraz z córką Zenoną Adamuszewską. Ze względu na ograniczoną przestrzeń pracownia specjalizuje się wyłącznie w pączkach.

Cukiernia ma na swoim koncie wiele nagród, w tym m.in. Złotą Honorową Odznakę Rzemiosła, tytuł „Najlepszy Pączek Warszawy 2022” oraz „Pączek Stolicy 2015”.

Kiedy wypada Tłusty Czwartek?

Tłusty Czwartek, jak wiadomo, to święto ruchome, dlatego jego data co roku się różni. Obchodzony jest zawsze 52 dni przed Wielkanocą i może przypadać między 29 stycznia a 4 marca. W 2025 r. będziemy go obchodzić 27 lutego, a w kolejnych latach:

  • 2026 – 12 lutego,
  • 2027 – 4 lutego,
  • 2028 – 24 lutego,
  • 2029 – 8 lutego,
  • 2030 – 28 lutego.
Reklama

Źródła: zagozdzinski.pl; National Geographic Polska

Reklama
Reklama
Reklama