Spis treści:

Reklama
  1. Gozo z kulinarnym wyróżnieniem
  2. Jak smakują Wyspy Maltańskie?

Według danych NSO (maltańskiego odpowiednika GUS-u) za okres styczeń–kwiecień 2024, Polacy są już 3. europejską narodowością, która najliczniej (pod kątem ilościowym) odwiedziła ten śródziemnomorski kraj. W liczbach to ponad 81 tys. osób, co odpowiada wzrostowi o ponad 80% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2023.

Kto był już Malcie, tego takie wyniki nie powinny dziwić. Wyspiarski kraj położony między Sycylią a Afryką cieszy słoneczną pogodą niemal przez cały rok. Nawet późną polską jesienią termometry na Malcie pokazują powyżej 20 stopni Celsjusza. Nie bez powodu Maltańczycy opisują swoją ojczyznę przy pomocy trzech „s”. Chodzi o słońce, morze i odrobinę piasku (po ang. sun, sea and sand). Do tego trio można również dorzucić „s” jak „smak”.

Gozo z kulinarnym wyróżnieniem

Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT) ogłosił, że Gozo, jedna z wysp maltańskich, otrzymała tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2026. Jury doceniło wyjątkową lokalną kuchnię, gościnność mieszkańców oraz silne związki kulinarne z kulturą i historią regionu. Zwrócono również uwagę na wysoką jakość lokalnych produktów, tradycyjne metody produkcji i połączenie gastronomii z kulturą, sztuką i rzemiosłem.

Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT) to instytucja zajmująca się promowaniem różnorodności kulinarnej w Europie. Przyznawana od 2016 roku nagroda „Europejski Region Gastronomiczny” ma na celu podniesienie świadomości o bogactwie kulturowym i gastronomicznym Starego Kontynentu oraz wspieranie zrównoważonego rozwoju regionów. Tytuły przyznawane przez jury mogą więc być cenną wskazówką dla turystów, którzy w podróży szukają właśnie lokalnych smaków.

Zobacz także

To już drugie wyróżnienie dla Gozo w tym roku ze strony IGCAT. Wcześniej, podczas festiwalu Food Film Menu 2024, krótkometrażowy film o tej maltańskiej wyspie zdobył nagrodę w kategorii „Europejski Region Gastronomiczny”.

Jak smakują Wyspy Maltańskie?

Odwiedzając Gozo, można nie tylko smakować specjałów wyspy, ale też podejrzeć, jak wygląda na miejscu hodowla kóz, przetwórstwo pomidorów, a także proces powstawania lokalnego owczego sera (gbejniet) oczy chleba (ftira). Na Wyspach Maltańskich jedzenie jest silnie powiązane z religią. Jury IGCAT doświadczyło tego na własnej skórze, uczestnicząc w Wielkim Poście, tradycyjnych wydarzeniach gastronomicznych w ramach Wielkiego Tygodnia, a także zwiedzając sanktuarium Ta’Pinu oraz megalityczne świątynie Ggantija – starsze od Stonehenge.

Uczta na Gozo
Uczta na Gozo/MTA MTA

Turyści odwiedzający Maltę po raz pierwszy, mogą zdziwić się, że w menu figuruje między innymi pizza z królikiem. Królicze mięso jest tu serwowane na różne sposoby. Kolejny przysmakiem wartym skosztowania jest pastizzi. To street food idealny do chrupania podczas spacerów po uliczkach Mdiny czy między kamienicami Valletty. Mowa o tłuściutkich wypiekach z ciasta przypominającego francuskie. W środku na smakoszy czeka nadzienie (wytrawne lub słodkie).

Oprócz Gozo tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2026 otrzymały również grecka wyspa Kreta i chorwacka zatoka Kvarner.

Reklama

Źródło: Malta Tourism Authority.

Nasz autor

Mateusz Łysiak

Dziennikarz zakręcony na punkcie podróżowania. Pierwsze kroki w mediach stawiał w redakcjach internetowej i papierowej magazynu „Podróże”. Redagował i wydawał m.in. w gazeta.pl i dziendobrytvn.pl. O odległych miejscach (czasem i tych bliższych) lubi pisać nie tylko w kontekście turystycznym, ale też przyrodniczym i społecznym. Marzy o tym, żeby zobaczyć zorzę polarną oraz Machu Picchu. Co poza szlakiem? Kuchnia włoska, reportaże i pływanie.
Reklama
Reklama
Reklama