Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Restauracja NUTA – laboratorium smaków i tradycji
  2. Andrea Camastra wizjonerem kulinariów
  3. Bottiglieria 1881 najlepsza
  4. „La Liste” 2024 – polskie akcenty w międzynarodowym zestawieniu
  5. Polska gastronomia zdobywa uznanie na świecie

Polska branża kulinarna ma kolejny powód do dumy. Restauracja NUTA z Warszawy, prowadzona przez Andreę Camastrę, zadebiutowała na prestiżowej „La Liste”, która co roku wyróżnia 1000 najlepszych restauracji na świecie. NUTA zdobyła 87 punktów, co plasuje ją w czołówce polskich lokali wyróżnionych w tegorocznej edycji.

Wyżej oceniona została jedynie Bottiglieria 1881 z Krakowa (87,5 punktu). Krakowska restauracja już od dłuższego czasu cieszy się uznaniem smakoszy nie tylko z Polski.

Restauracja NUTA – laboratorium smaków i tradycji

W restauracji Nuta tradycja kulinarna Polski spotyka się z włosko-azjatyckimi inspiracjami oraz innowacyjnymi technikami gastronomicznymi. Andrea Camastra, znany z zamiłowania do eksperymentów i precyzji, wprowadził do restauracji autorską metodę „note-by-note” (nuta-po-nucie). Technika ta polega na używaniu czystych ekstraktów smakowych i zapachowych. To pozwala komponować dania o wyjątkowej głębi i strukturze.

– Dzięki tej metodzie możemy wprowadzać gości w świat nieoczekiwanych doznań smakowych, odkrywając na nowo klasyczne potrawy w zaskakującej formie – mówi Camastra.

Wyjątkowe podejście do gotowania i zaawansowane techniki kulinarne przyniosły restauracji dwie gwiazdki Michelin. Debiut na liście „La Liste” potwierdza jej międzynarodowy prestiż.

Andrea Camastra wizjonerem kulinariów

Andrea Camastra uchodzi za jedną z najbardziej rozpoznawalnych postaci polskiej gastronomii. Urodzony we Włoszech, od lat działa w Polsce, zdobywając uznanie zarówno na rodzimym rynku, jak i na arenie międzynarodowej. Przed sukcesem NUTY, jego poprzednia restauracja – Senses – przez pięć lat z rzędu cieszyła się gwiazdką Michelin.

Camastra jest ceniony za swoje innowacyjne podejście do kuchni. Docenił to m.in. profesor Hervé This, uznając go za następcę legendarnego Ferrana Adrii z El Bulli. W 2020 roku Camastra znalazł się również na liście najbardziej utalentowanych włoskich profesjonalistów ostatniego stulecia.

Bottiglieria 1881 najlepsza

Na szczycie polskich wyróżnień w tegorocznej edycji „La Liste” znalazła się jednak Bottiglieria 1881 z Krakowa, z wynikiem 87,5 punktu. Restauracja prowadzona przez Przemysława Klimę, od lat zdobywa uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. Znana z innowacyjnego podejścia do kuchni polskiej, Bottiglieria łączy lokalne składniki najwyższej jakości z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. W 2020 roku restauracja zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin, co było kamieniem milowym w jej historii.

Sukces Bottiglierii 1881 to efekt konsekwencji i dbałości o detale – zarówno w smaku, jak i w kreacji wyjątkowej atmosfery, która przyciąga gości z całego świata. Jej pozycja na „La Liste” potwierdza, że polska gastronomia jest gotowa konkurować na najwyższym światowym poziomie.

„La Liste” 2024 – polskie akcenty w międzynarodowym zestawieniu

Ranking „La Liste” jest publikowany od 2015 roku. Uważa się go za jeden z najbardziej obiektywnych i prestiżowych zestawień w branży gastronomicznej. Oceny opierają się na analizie tysięcy recenzji z przewodników kulinarnych, opinii krytyków i ocen internetowych. W tegorocznej edycji wyróżniono osiem restauracji z Polski, co potwierdza dynamiczny rozwój krajowej sceny kulinarnej.

W 2024 roku na liście „La Liste” znalazły się:

  • Bottiglieria 1881 (Kraków) – 87,5 pkt,
  • NUTA (Warszawa) – 87 pkt,
  • Arco by Paco Perez (Gdańsk) – 77 pkt,
  • Drukarnia Smaku Cristina (Zakopane) – 76,5 pkt,
  • Pod Nosem (Kraków) – 75,5 pkt,
  • Albertina Restaurant & Wine (Kraków) – 75 pkt,
  • Café Oranżeria (Kraków) – 74,5 pkt,
  • Copernicus (Kraków) – 74 pkt.

Obecność polskich restauracji w rankingu dowodzi, że Polska ma szansę stać się ważnym kierunkiem w turystyce kulinarnej. Dzięki takim inicjatywom jak ranking „La Liste” coraz więcej osób z całego świata odkrywa unikalne smaki i wyjątkowe miejsca, które oferują polskie restauracje.

Polska gastronomia zdobywa uznanie na świecie

O sukcesach rodzimych kucharzy i cukierników jest ostatnio coraz głośniej. To właśnie w Polsce zjemy jedne z najlepszych lodów na świecie. W tym roku Tomasz Szypuła – lodziarz z Boborowa w województwie opolskim – po raz kolejny został doceniony na arenie międzynarodowej. W najnowszym zestawieniu Gelato Festival World Ranking Polak znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych twórców gelato na świecie.

Polacy najwyraźniej mają smykałkę do kuchni włoskiej. W tym roku doceniono nie tylko naszego rodaka specjalizującego się w produkcji gelato, ale też polską pizzerię. Pizzeria Zielona Górka z Pabianic została uznana za jedną z 100 najlepszych pizzerii na świecie w tegorocznym rankingu 50 Top Pizza World, zajmując 97. miejsce.

Reklama

Źródło: National Geographic Polska

Nasz autor

Mateusz Łysiak

Dziennikarz zakręcony na punkcie podróżowania. Pierwsze kroki w mediach stawiał w redakcjach internetowej i papierowej magazynu „Podróże”. Redagował i wydawał m.in. w gazeta.pl i dziendobrytvn.pl. O odległych miejscach (czasem i tych bliższych) lubi pisać nie tylko w kontekście turystycznym, ale też przyrodniczym i społecznym. Marzy o tym, żeby zobaczyć zorzę polarną oraz Machu Picchu. Co poza szlakiem? Kuchnia włoska, reportaże i pływanie.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...