Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Co ciągnie nas na krańce świata?
  2. Nowy Orlean, USA
  3. Bangkok, Tajlandia
  4. Medellin, Kolumbia
  5. Kapsztad, RPA
  6. Madryt, Hiszpania
  7. Najlepsze miasta na kulinarną podróż

Po co podróżujemy? Odpowiedzi na to pytanie jest pewnie tyle, co podróżników. Badania wskazują, że istotnym motywem zagranicznych wyjazdów dla wielu osób są kulinaria.

Co ciągnie nas na krańce świata?

Według raportu „Inside the Experiential Dining Boom: The Power of Food and Drink in Hospitality” przygotowanego przez Accor i Skift, ponad 70% młodych podróżnych (71% przedstawicieli pokolenia Z i 74% millenialsów) uznaje doświadczenia kulinarne za kluczowy element planowania wyjazdów. Badanie American Express Travel ujawnia z kolei, że 81% respondentów najbardziej czeka na próbowanie lokalnych potraw podczas podróży, a 79% lubi degustować dania, których wcześniej nie jadło. Ponadto 35% ankietowanych wybiera kierunek podróży, kierując się popularnością działających tam restauracji.

Mając tę wiedzę, aż prosi się, aby zadać kolejne pytanie: jak są najlepsze na świecie miasta dla smakoszy? Poniższe zestawienie powstało po przeprowadzeniu globalnej ankiety wśród tysięcy lokalsów. Pytania dotyczyły jakości i przystępności cenowej jedzenia. Zbadano również takie kwestie jak atmosfera, różnorodność i innowacyjność kulinarna. Swoje opinie przedstawili również eksperci Time Out – redaktorzy, krytycy kulinarni i szefowie kuchni.

Aby ranking odzwierciedlał różnorodność smaków z całego świata, redakcja Time Out uwzględniła tylko jedno najwyżej ocenione miasto z każdego kraju. Oto ranking 20 kulinarnych metropolii, które warto odwiedzić.

Nowy Orlean, USA

Krewetki po kreolsku
Krewetki po kreolsku, fot. Getty Images

Na pierwszym miejscu znalazł się Nowy Orlean. To miasto jest znane jaki tygiel kultur, a więc i smaków – francuskich, hiszpańskich, wietnamskich i afrykańskich. Na turystów spragnionych kulinarnych doznań czekają tam kultowe restauracje, w tym Antoine’s, bary serwujące po’ boy (klasyczną kanapkę z Nowego Orleanu, serwowaną w chrupiącej bagietce, zwykle wypełnionej smażonymi owocami morza lub pieczonym wołowym mięsem) czy nowoczesne restauracje łączące smaki Luizjany z kuchnią senegalską, meksykańską czy indyjską. Kto chce skosztować kuchni kreolskiej, powinien wpisać na swoją listę dania takie jak gumbo czy jambalaya. Sporo tu do spróbowania. Nic dziwnego, że aż 93% mieszkańców wysoko oceniło miejscową branżę kulinarną.

Bangkok, Tajlandia

Drugie miejsce również nie powinno być zaskoczeniem. Bangkok to miasto, gdzie luksusowa kolacja i uliczne jedzenie za kilka dolarów mogą być równie niezapomniane. Jak najlepiej doświadczyć smaków Bangkoku? Po prostu spaceruj i próbuj. Chinatown i Old Town są pełne kulinarnych skarbów, a nocny street food to prawdziwa uczta dla podniebienia. Stolica Tajlandii zdobyła największe uznanie ekspertów – aż 47% uznało ją za światową potęgę kulinarną. Jedno z najczęściej polecanych dań to som tam, czyli sałatka z zielonej papai podawana z kleistym ryżem i grillowanym kurczakiem.

Medellin, Kolumbia

Na targu w Medellin
Na targu w Medellin, fot. Getty Images

Podium zamyka Medellin. Kolumbijska perełka oferuje smaki na każdą kieszeń – od tradycyjnych lunchów na lokalnych targach, po eleganckie restauracje w El Poblado i Envigado. Co zjeść na miejscu? Na przykład sałatkę chicharrón. To połączenie świeżego mięsa i aromatycznych dodatków. Z koli na La Placita de Flórez warto spróbować świeżych owoców flaszowca peruwiańskiego, słodko-cytrynowej gulupy i jagód uchuva. Medellín wyróżnia się jako najbardziej przystępne cenowo miasto w rankingu – aż 89% mieszkańców twierdzi, że jedzenie na mieście jest niedrogie.

Kapsztad, RPA

Kulinarna scena Kapsztadu odzwierciedla jego kulturową różnorodność. Na talerzach lądują tam smaki Azji, Europy i Afryki. Gdzie ich szukać? Oferta jest niezwykle bogata: od modnych restauracji na Bree Street, po świeże owoce morza sprzedawane na ulicach. Jeśli chodzi o fish n’ chips Kapsztad może śmiało konkurować z Londynem. W Mariam’s Kitchen zjemy za to lokalny specjał – gatsby. To gigantyczna bułka z frytkami i dodatkami do wyboru. Lokalna kuchnia zadowala 95% miejscowych.

Madryt, Hiszpania

Madryt ma bogatą ofertę kulinarną
Madryt ma bogatą ofertę kulinarną Madryt ma bogatą ofertę kulinarną, fot. Getty Images

Madryt oferuje klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. W stolicy Hiszpanii znajdziemy zarówno tradycyjne casas de comidas, jak i eksperymentalne restauracje, jak La Tasquería z kuchnią opartą na podrobach czy El Invernadero – numer jeden na świecie wśród roślinnych restauracji. W mieście nie brakuje też rzemieślniczych piekarni i młodych szefów kuchni, którzy wprowadzają świeże spojrzenie na hiszpańskie smaki. Nic powinno być zaskoczeniem, że 90% mieszkańców wysoko ocenia tutejszą gastronomię.

Najlepsze miasta na kulinarną podróż

Pozostałe miejsca w rankingu zajęły kolejno:

  • Meksyk (miasto), Meksyk
  • Lagos, Nigeria
  • Szanghaj, Chiny
  • Paryż, Francja
  • Dżakarta, Indonezja
  • Marrakesz, Maroko
  • Lima, Peru
  • Rijad, Arabia Saudyjska
  • Bombaj, Indie
  • Abu Dhabi, ZAE
  • Kair, Egipt
  • Porto, Portugalia
  • Montreal, Kanada
  • Neapol, Włochy
  • San Jose, Kostaryka

Spośród 20 wyróżnionych miast tylko 4 leżą w Europie. Może to znak, że czas zaplanować podróż na inny kontynent?

Reklama

Źródło: Time Out

Nasz autor

Mateusz Łysiak

Dziennikarz podróżniczy, rowerzysta, górołaz. Poza szlakiem amator kuchni włoskiej, popkultury i języka hiszpańskiego.
Mateusz Łysiak
Reklama
Reklama
Reklama