Stany Zjednoczone obchodzą 240. urodziny. Z tej okazji sięgamy do amerykańskiej kuchni [PRZEPISY]
4 lipca Stany Zjednoczone będą obchodzić 240. urodziny. Upieczmy ciasto!
(2)40 lat minęło...
4 lipca Amerykanie świętują rocznicę uchwalenia Deklaracji Niepodległości i przekształcenia 13 kolonii w niepodległe stany. Od tamtych wydarzeń minęło już 240 lat.
Z tej okazji sięgamy do słodkiej amerykańskiej kuchni. Przygotowaliśmy dwa wyjątkowe przepisy inspirowane barwami amerykańskiej flagi. Kiczowate? Może trochę, ale jakie urocze!
Zróbmy sobie USA
Co powiecie na ciasto w barwach flagi USA? To amerykański deser (lekki spód, bita śmietana, śliwki kalifornijskie), połączony z sezonowymi owocami - malinami i borówkami amerykańskimi. Ciasto powinno posmakować łasuchom po obu stronach oceanu.
Amerykanie to miłośnicy koktajli, na które moda od kilku lat panuje także nad Wisłą. Wykorzystajmy kończący się sezon na truskawki na przygotowanie owocowego smoothie. Wystarczy zmiksować rodzime truskawki ze śliwkami suszonymi ze słonecznej Kalifornii, dodać nieco bitej śmietany i całość polać niebieskim likierem. Kompozycja smakowa w barwach amerykańskiej flagi!
Przepisy
Przepis na ciasto „Flaga amerykańska” oraz koktajl amerykański z truskawek, śliwek kalifornijskich, z bitą śmietaną i borówkami znajdziecie w naszej galerii. Smacznego!
1 z 5
Ciasto „Flaga Amerykańska”
Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
Ciasto:
- 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej
- ¾ szklanki cukru brązowego, drobnego
- ½ kostki masła
- 15 dag śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- masło do wysmarowania foremki
- papier do pieczenia (opcjonalnie)
- foremka 18 x 23 cm
Do dekoracji:
- ½ l śmietanki 30%
- 2 garści malin
- 1 garść borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z masłem na jednolitą masę, dodaj cukier, dalej ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec dodaj mleko i olej. Do jednolitej masy dodaj mąkę (wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia), ekstrakt z wanilii, połącz całość do uzyskania gładkiej masy. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Śliwki kalifornijskie pokrój w paski.Tak przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej masłem foremki (jeśli masz foremkę, do której ciasto zbyt przywiera, lepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia), na wierzch wrzuć paski śliwek kalifornijskich, poczekaj aż pokryją się ciastem lub zatop je w cieście. Ciasto piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 stopni (opcja góra/dół), przez 50-60 minut. Najlepiej sprawdzać czy ciasto jest upieczone patyczkiem szaszłykowym, jeśli po wyjęciu patyczek będzie suchy, możesz wyjąć ciasto, jeśli będzie wilgotny, daj mu kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć.
W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być wcześniej schłodzona), po ubiciu wstaw śmietanę do lodówki.
Wystudzone ciasto przygotuj do dekorowania, zetnij górę (która może być nierówna) i wyrównaj boki. Przycięte ciasto odwróć do góry nogami (ponieważ śliwki kalifornijskie są ciężkie, w trakcie pieczenia opadły na dół ciasta, lepiej mieć je na górze ciasta). Ciasto pokryj cienką warstwą bitej śmietany, pomoże Ci w tym długi nóż (nie musi być równo jak w cukierni, to będzie Twoje własne ciasto). Resztę bitej śmietany przełóż do rękawa dekoracyjnego. Dekoruj robiąc kolejne rzędy z owoców lub bitej śmietany.
2 z 5
Pieczenie ciasta „Flaga Amerykańska”
3 z 5
Pieczenie ciasta „Flaga Amerykańska”
4 z 5
Koktajl z truskawek, śliwek kalifornijskich z bitą śmietaną i borówkami
Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Koktajl:
- 0,5 kg truskawek
- 10 dkg śliwek kalifornijskich
Do dekoracji:
- 150 ml śmietany 30%
- garść borówek
- syrop cukrowy blue curacao
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie i truskawki zblenduj na jednolitą masę.
Ponieważ śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie nie dodawaj cukru lub słodzików. W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być wcześniej schłodzona). Do wyższych szklanej przelej koktajl, udekoruj bitą śmietaną i borówkami, delikatnie polej syropem blue curacao.
5 z 5
Koktajl z truskawek, śliwek kalifornijskich z bitą śmietaną i borówkami
Poznaj przepis >>>