Te azjatyckie dania przygotowaliśmy (prawie) sami. Musicie ich spróbować! PRZEPISY
Coś dla szukajacych kulinarnych inspiracji. Kierunek: Azja! Zdradzamy smaki m.in. Tajlandii, Indii i Japonii.
- Agnieszka Franus
- Kiedy przyjaciele pytają nas, po co jeździmy do Azji, odpowiedź mamy jedną: najeść się - piszą Agnieszka Franus i Michał Cessanis, redaktorzy Travelera.
Tak, to prawda. Uwielbiamy jeść, a w Chinach, Tajlandii czy Wietnamie wpadamy wręcz w nałóg próbowania wszystkiego. Jesteśmy uzależnienie od tamtejszych przypraw, mieszanek warzyw i zniewalającego zapachu jedzenia.
Jednak tym razem Azję „przenieśliśmy” do Polski. Na warsztatach kulinarnych Emirates, pod okiem kucharza Piotra Bruś-Klepackiego przyrządziliśmy kilka przepysznych dań. I zdradzamy przepisy naszego mistrza!
Kurczak sataya (Indonezja)
Składniki na 5-6 porcji
- 800 g piersi z kurczaka
- Kilka łyżek żółtej pasty curry
- 150 g orzeszków ziemnych
- 300 ml mleka kokosowego
- Sok z limonki
- Sos rybny
- Brązowy cukier
- Świeża kolendra
- Sól i pieprz
Kurczaka podzielić na mniejsze części. Delikatnie posolić i zamarynować w paście curry. Nadziać go na patyczki i piec w 180 stopniach C przez kilka minut. W tym czasie przygotować sos. W mikserze zblendować orzeszki i powoli dolewać mleko kokosowe. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję doprawić go do smaku sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem. Kurczaka podawać z sosem i świeżą kolendrą.
Tamaryndowe krewetki w stylu Goa (Indie)
Składniki na 5 porcji
- Około 50 g sprasowanego tamaryndowca
- 200 ml wrzątku
- 10 dużych surowych krewetek
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka startego imbiru
- Kilka liści curry
- Szczypta kurkumy
- Suszona papryczka chili
- Około 400 ml mleka kokosowego
- Cukier trzcinowy
- Olej do smażenia
- Imbir do dekoracji
- Sól i pieprz
Tamaryndowiec zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę aby się rozpuścił. W tym czasie obrać i oczyścić krewetki. Tamaryndowiec przetrzeć przez sito. W ten sposób uzyskamy pastę tamaryndową. Cebulę posiekać jak najdrobniej. Tak samo postąpić z czosnkiem. W rondelku podgrzać olej. Następnie dodać czosnek, cebulę, chili, liście curry, kurkumę i imbir. Smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać łyżkę tamaryndowca. Dusić jeszcze przez chwilę, po czym dolać mleko kokosowe. Zmniejszyć ogień i dusić aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku cukrem solą i pieprzem. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni obsmażyć krewetki. Po czym połączyć je z sosem i gotować przez chwilę. Udekorować paseczkami imbiru i opcjonalnie kolendrą.
Zupa miso z tamagoyaki (Japonia)
Składniki na 5-6 porcji:
- 6 grzybów shitake
- Kawałek glonów kombu
- 3 łyżki płatków bonito
- 2 łyżki pasty miso
- Glony wakame
- 5 jajek
- Około 2 litry wody
- Jasny sos sojowy
- Kostka tofu
Glony wakame zalać zimną wodą i odstawić. Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć kombu i grzyby sitake. Odstawić na 40 minut. Po tym czasie do garnka włożyć płatki bonito i tofu. Zagotować zupę. Gdy zacznie bulgotać wyłączyć ją. Teraz dodać pastę miso i odsączone wakame. W misce połączyć jajka z kilkoma łyżkami zupy i sosem sojowym. Wszystko wymieszać. Na patelnię wlać olej i smażyć cienki omlet. Zdjąć go z patelni i pokroić w paski. Połączyć z zupą.
Kaen Kari (Tajlandia)
Składniki na 5-6 porcji:
- 600 g piersi z kurczaka
- 100 g okry
- 1/2 mango
- 2 kawałki trawy cytrynowej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- Posiekany imbir
- Żółta pasta curry
- Mleko kokosowe
- Sos rybny
- Sok z limonki
- Cukier brązowy
- Olej
- Kolendra
W garnku podgrzać olej i podsmażyć na nim trawę cytrynową, czosnek i imbir. Następnie dodać kurczaka i okrę. Chwilę smażyć po czym dodać pastę curry. Teraz dolać mleko kokosowe. Gotować curry przez kilka minut. Gdy kurczak się ugotuje, a sos trochę zgęstnieje doprawić danie sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem. Przed podaniem dodać mango i kolendrę
Przepisy przygotował: Piotr Bruś-Klepacki
1 z 6
shutterstock_257823013
Krewetki. Smak Indii (Fot. shutterstock)
2 z 6
shutterstock_148712210
Zupa miso. Smak Japonii (Fot. Shutterstock)
3 z 6
Emirates_warsztat6
Kaen Kari. Smak Tajlandii (Fot. Emirates)
4 z 6
Emirates_warsztat1
(Fot. Emirates)
5 z 6
Emirates_warsztat3
Powstanie dzieło! (Fot. Emirates)
6 z 6
Emirates_warsztat4
Michał i Agnieszka w akcji! (Fot. Emirates)