Natura czy architektura? Poznaj 8 powodów, by zwiedzić Bawarię
To największy i najpiękniejszy z niemieckich landów. Natura, architektura i jedzenie - Bawaria ma do zaoferowania o wiele więcej niż nam się wydaje.
Na dźwięk nazwy Bawaria miłośnicy bajkowych scenerii przywołają zamek Neuschwanstein. Kibice sportowi wspomną o konkursie skoków w Garmisch-Partenkirchen, a fani piłki nożnej o klubie Bayern Monachium. Piwosze zaś zatęsknią do jesiennego Oktoberfestu. Ale Bawaria ma o wiele więcej do zaoferowania!
Poznaj 8 powodów, by zwiedzić Bawarię >>>
Na podstawie artykułu "Natura czy architektura" Mieczysława Pawłowicza, opublikowanego w National Geographic Traveler.
1 z 6
Niemcy: 8 powodów, by zwiedzić Bawarię
Trochę natury
Warto wybrać się nad górskie jezioro Obersee. Jest ono częścią jeziora Bodeńskiego rozciągającego się na długości całych 63 km na pograniczu Niemiec, Austrii i Szwajcarii.
2 z 6
Niemcy: 8 powodów, by zwiedzić Bawarię
Maibrunn, Świat do góry nogami
Wiatr we włosach poczujemy w Maibrunn. Emerytowany wojskowy zbudował tam, na tarasie widokowym ok. 30 m nad ziemią, ścieżkę. Znajdują się na niej elementy edukacyjne i służące zabawie – choć nominalnie przeznaczone dla dzieci, to dorośli też się tam nudzić nie będą. Świat stanął mi na głowie... gdy przechodziłem obok odwróconego domu. Nie wierzcie wszystkiemu, co zobaczycie w Maibrunn, to często tylko iluzja!
3 z 6
Niemcy: 8 powodów, by zwiedzić Bawarię
Najlepsza kiełbaska
Spacer najpiękniejszymi nawet ulicami i zaułkami sprawi, że zgłodniejemy. Przydałaby się szybka przekąska, jakiś hot dog. Każdy turysta (jeśli nie jest wegetarianinem) musi zajrzeć do najstarszej „kiełbaskowej” restauracji świata, położonej przy moście Kamiennym. Historische Wurstküche tradycję wywodzi aż z XII w., kiedy to żywiła budowniczych mostu i katedry. Kiełbaski jemy tam z miejscową musztardą Händlemaier’s, jedną z najlepszych na świecie.
4 z 6
Niemcy: 8 powodów, by zwiedzić Bawarię
Berg pfandl
A kto nie lubi kiełbasy powinien skusić się na polędwicę wieprzową, spaetzle, czyli tradycyjne kluski do tego grzyby i ser. To berg pfandl, popularne bawarskie danie.
5 z 6
Niemcy: 8 powodów, by zwiedzić Bawarię
Hop szklankę piwa!
I uprzedzając ewentualne zarzuty: odwrócony dom zwiedzałem przed wypiciem piwa! Ten element bawarskiej kultury dostępny jest tylko dla pełnoletnich. W tym roku, dokładnie 23 kwietnia, piwowarzy obchodzić będą pięćsetną rocznicę wprowadzenia tzw. bawarskiego prawa czystości piwa. Według niego ten napitek mógł się składać tylko z wody, słodu jęczmiennego i chmielu. Tego ostatniego potrzebne są tak naprawdę śladowe ilości. Bawaria ma 25 proc. udziału w światowej produkcji chmielu. I nie trzeba czekać do Oktoberfestu. W wielu miejscowościach odbywają się podobne biesiady. Warto pojechać na bawarską prowincję. W takim Straubingu festiwal Gäuboden organizowany jest w tym roku w dniach 12–22 sierpnia. A kto nie chce czekać tak długo, może bawić się w Ratyzbonie na Dult już od 13 maja. Prosit!
6 z 6
Niemcy: 8 powodów, by zwiedzić Bawarię
Jak dotrzeć?
Można wybrać się samolotem do Monachium. Do Ratyzbony i Straubingu dotrzemy koleją. 23 euro kosztuje tzw. bilet bawarski – upoważnia do jazdy regionalnymi pociągami przez cały dzień. Za dopłatą 5 euro pojedzie dodatkowa osoba; maksymalnie może tak podróżować pięć osób.