Zaskocz gości! Upiecz szwedzkie cynamonowe bułeczki [PRZEPIS]
Zdradzamy przepis na kanelbulle - narodowy przysmak Szwedów.
- Michał Cessanis
Nie ma lepszego szwedzkiego przysmaku niż drożdżowe zwijane bułeczki cynamonowe. Kanelbulle są zwinięte jak ślimaki, posypane cukrem pudrem, chrupiące i rozpływające się w ustach. Jeśli podasz je gościom, musisz mieć świadomość, że wszystkie znikną z talerza. Bo trudno oprzeć się ich smakowi.
Szwedzi tak uwielbiają kanelbulle, że ustanowili nawet święto tych drożdżówek (według nich pochodzą ze Skandynawii). Przypada 4 października. Tego dnia w Szwecji można spróbować wiele odmian tych ciastek, np. z dodatkiem miodu i kardamonu. Cynamonowe ślimaki uwielbiają też Finowie, przyjęły się również w Niemczech i Ameryce Północnej.
Zróbmy sobie Szwecję! Na talerzach.
Michał Cessanis, sekretarz redakcji Travelera, podaje sprawdzony przepis na kanelbulle.
Składniki (na 10 drożdżówek):
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 g mąki
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru (najlepiej trzcinowy)
- 50 g masła
- szczypta soli
Do nadzienia potrzebujemy:
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko
- 30 g masła
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie bułeczek:
Drożdże kruszymy, mieszamy z z letnim mlekiem oraz cukrem. Przykrywamy (najlepiej bawełnianą ściereczką) i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże wyrosną, dodajemy je do miski z połową przesianej mąki i jajkiem. Wszystko mieszamy i na godzinę stawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu np. w pobliżu kaloryfera. Po godzinie wsypujemy resztę mąki, cukier, dodajemy miękkie masło i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy energicznie, bo nie może lepić się do dłoni. I znów stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, tak by miało kształt prostokąta. Smarujemy je masłem, cukrem, a na końcu cynamonem. Zawijamy jak roladę i kroimy w plasterki. Nasze ślimaczki znów odkładamy na 20 minut pod ściereczkę.
Przed włożeniem do piekarnika ciastka smarujemy jajkiem i pieczemy przez ok. 7 minut w temperaturze 250 stopni.
1 z 1
bul1