Zrób wrażenie na znajomych i przygotuj ten francuski przysmak [PRZEPIS]
Przedstawiamy przepis na kultowe koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami. Proste i efektowne!
Kulinarnych inspiracji szukamy dookoła świata. Tym razem stawiamy na karnawałowe przekąski z mocnym francuskim akcentem. Smacznego!
Koszyczki z ciasta francuskiego
z serem pleśniowym i śliwkami
6-8 porcji
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mała śmietana 18%
- 10 śliwek kalifornijskich
- 100 g sera pleśniowego
- 50 g sera Ementaler
- 50 g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- masło do smarowania foremek
Przygotowanie:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), ciasto francuskie podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego.
Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać.
Do wysokiej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera).
Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki.
Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim.
Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni (funkcja: grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut - funkcja: termoobieg).